Cămine în Staționare, proiect ce cuprinde o expoziție internațională și proiecții de filme despre sacrificiul și durerea celor care sunt nevoiți să își părăsească locurile natale, va avea loc la Timișoara în perioada 23 octombrie-4 decembrie. Proiectul Asociației Prin Banat pune în paralel poveștile dramatice ale oamenilor care au migrat din România, respectiv zona Banatului, și migrația care are loc din alte țări, spre o viață mai bună. Toate poveștile au însă un numitor comun: sacrificiul.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul completează conceptul Cămine în Mișcare, desfășurat în zonele rurale ale Banatului care se concentrează pe promovarea istoriei recente, abordând teme precum migrația, deportări, relocări de populație, și punând în prim plan poveștile oamenilor care au trăit acele experiențe.

Expoziția centrală a proiectului, Lucrurile care Dor/Bitter Things, este bazată pe o cercetare de peste 40 de ani creată de organizația berlineză bi’bak, care dorește să evidențieze dramele mamelor care și-au lăsat copiii în țara natală și au plecat în străinătate la muncă, în Turcia, Germania, Italia, ca să le asigure o viață mai bună. Instalaţia preia experienţe ale unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut ca punct de pornire, legând poveşti de obiecte, denumite simbolic „lucruri care dor”, care au jucat un rol central în cadrul familiilor. Expoziția Lucruri care Dor/Bitter Things a avut loc în Germania, la Berlin, și va avea loc acum pentru prima dată în România, la Timișoara, până în 4 decembrie, la FABER.

La nivel global, migraţia de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare a anilor ’60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În ziua de azi, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi lasă familiile în urmă pentru a câștiga bani în ţări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă ţară a emigrării, a devenit acum la rândul său o destinaţie pentru mulţi lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de menaj şi îngrijire a copiilor.

Cum se va redefini relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţei comune? Atunci când apropierea fizică este surclasată de Skype sau WhatsApp? Ce fel de impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? LUCRURI CARE DOR trasează atitudini legate de aceste teme, plecând de la anii ’60 şi ajungând în prezent.

Filmul documentar Granița este realizat în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, de Cristina Băican, și ilustrează povești ale oamenilor care au locuit sau locuiesc în satele de la granița cu Serbia și Ungaria. Povești din trecut și din prezent, la 100 de ani de la trasarea granițelor peste Banatul istoric vor putea fi ascultate și înțelese în cadrul proiectului Cămine în Staționare. Filmul va disponibil online, între 27 octombrie – 1 noiembrie, și este subtitrat în engleză.

Colecția de scurtmetraje Mothering from Afar va prezenta diferite condiții de lucru și de trai ale femeilor care pleacă din țara de origine pentru a oferi o viață mai bună celor de acasă, precum și singurătatea copiilor și dorul acestora, iar expoziția Cămine în Staționare va recrea câteva dintre poveștile bănățenilor care au fost nevoiți să își părăsească casa și satul  natal și să își găsească un rost în altă parte. 

Pentru păstrarea tuturor regulilor de protecție împotriva Covid 19, participarea la unele evenimente și activități din cadrul proiectului Cămine în Staționare se va face doar cu înscriere în prealabil. Vă rugăm să urmăriți pagina de Facebook a Asociației Prin Banat pentru mai multe informații în acest sens. 

Cămine în Staționare este un proiect al Asociației Prin Banat, finanțat de Primăria Municipiului Timișoara. Mai multe detalii puteți găsi în cadrul evenimentului de facebook Cămine în Staționare. Parteneri: Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, bi’bak, Institut für Auslandsbeziehungen (ifa) și Centrul Cultural German din Timișoara.

Asociația Prin Banat este o organizație neguvernamentală, non-profit, ce are ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric. Printre obiectivele asociației se numără identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial, atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural-istoric, încurajarea acțiunilor de cooperare culturală.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania