Asociația Pro Infrastructură (API), cel mai important ONG care monitorizează proiectele de autostrăzi din România, trage un semnal de alarmă cu privire la o situație „extrem de îngrijorătoare” pe șantierul Autostrăzii A3 Transilvania, între Chețani și Câmpia Turzii.

Potrivit reprezentanților asociației, constructorul Straco este cvasi-inexistent, iar subcontractorii neplătiți au plecat sau sunt pe cale să o facă.

“După deschiderea nodului rutier de la Chețani, cei de la Straco au dispărut aproape în totalitate din șantier, iar subcontractorul pe partea de structuri Baxcom nu a fost plătit pentru lucrările executate și a părăsit lucrarea. În prezent doar subcontractorul pe partea de terasamente (Marcotim) mai este mobilizat, însă în lipsa plăților și a aprovizionării cu materiale din partea Straco, în scurt timp va intra în incapacitate de a asigura consumabilele în șantier și de a plăti salarii sau taxe. Deși vremea este încă prielnică pentru protejarea cu asfalt, rigole sau casiuri a celor 4-5 km de terasamente finalizate de Marcotim, în lipsa unei minime implicări din partea Antreprenorului aceste terasamente vor suferi degradări peste iarnă”, avertizează API.

Reprezentanții asociației solicită de urgență CNAIR să mobilizeze antreprenorul acestei lucrări și să introducă posibilitatea plății directe a subcontractorilor care duc greul șantierului, existând riscul ca, în caz contrar, șantierul să fie complet părăsit și companiile autohtone să ajungă în pragul falimentului.

Lotul 3 Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania are o lungime de 15,7 kilometri, iar valoarea contractului este de 280 de milioane de lei.

Filmare aeriană cu jumătatea de lot pe care se lucrează între Hădăreni și Chețani

(SURSĂ FOTO / VIDEO: Asociația Pro Infrastructură)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania