fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂCristina Iurişniţi, deputat USR: A fost votată legea de neimpozitare a profitului...

Cristina Iurişniţi, deputat USR: A fost votată legea de neimpozitare a profitului investit în burse și activități profesionale, pentru tinerii din cadrul învățământului profesional dual (A)

Publicat în

spot_img
spot_img

Victorie USR în Parlament. Reduceri de obligații fiscale pentru operatorii economici care investesc în învățământul profesional dual.

Cu 219 voturi pentru și o abținere a fost votată legea pe care am inițiat-o în Parlament, de neimpozitare a profitului investit în burse și activități profesionale, pentru tinerii din cadrul învățământului profesional dual. Încă o solutie concretă pentru scăderea abandonului școlar și încurajarea inserției tinerilor pe piața muncii.

Am primit undă verde pentru susținerea agenților economici care investesc în  învățământul profesional dual atât în Comisia de Buget cât și în Plenul Camerei Deputaților. Pl-x 218/2020 a fost unul dintre cele mai importante inițiative legislative pe care le-am inițiat sub diferite forme încă din 2017.

Parlamentul și-a exprimat voința în mod clar: operatorii economici care sprijină și investesc în învățământul profesional-dual, acordând burse, reinvestindu-și profitul și facilitând formări de calitate elevilor, trebuie susținuți de statul român prin diminuarea obligațiilor lor fiscale.

Totuși, nu pot să nu remarc ipocrizia Ministerului Finanțelor, care nu a reușit nici până astăzi să calculeze impactul bugetar al acestui proiect. În ciuda faptului că programul de guvernare PNL prevede susținerea învățământului profesional-dual, punctele de vedere ale ministerului și ale Guvernului au fost negative. Iar mai nou, ,,contextul pandemic” a devenit o scuză des folosită de MFP pentru a-și întemeia lipsa de responsabilitate și de interes pentru Educație.

Ieri am reușit împreună să atingem funcția economică a educației pentru obiective importante pentru USR, precum scăderea abandonului școlar in mediile vulnerabile,  diminuarea ratei șomajului, a fenomenului imigrației concomitent cu încurajarea parteneriatului școală – operatori economici, dar și a profesionalizarii resursei umane în acord cu cerințele actuale ale  pieței muncii din România:

1. Profitul investit nu va mai fi impozitat.

2. Cheltuielile privind bursele profesionale de minim 200 de lei, sumă egală cu suma bursei garantate de stat, se vor scădea din profit, în vederea calculării bazei de impozitare.

3. Agenții economici, micro întreprinderile care acordă burse elevilor din sistemul profesional dual, scad sumele din impozitul pe venit până la nivelul valorii de 20% .

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

(Articol publicitar)

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

UDMR anunță acord electoral cu Alianţa Maghiară din Transilvania

În cadrul întâlnirii, părţile au convenit asupra necesităţii de a se uni pentru 2024 şi de a încheia un acord care să aibă în vedere provocările şi interesele cele mai importante ale comunităţii maghiare şi după anul 2025

Primarul din Baia Mare, dat în urmărire generală după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, iar Nicolae Dan Trifa pentru complicitate la dare de mită.