Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca ocupă cele mai multe și mai bune poziții în ranking între universitățile românești incluse în prestigiosul clasament Times Higher Education (THE) pe domenii academice, dat publicității miercuri.

Potrivit universității clujene, din cele 11 domenii analizate în clasamentul Times Higher Education, UBB a fost inclusă în rankinguri în nouă domenii academice.

În domeniile psihologie și educație, UBB este prima și singura universitate din România, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional. La arte și științe umaniste este prima universitate din țară, ocupând poziția 401-500 la nivel internațional. În domeniul inginerie și tehnologie, UBB ocupă cea mai înaltă poziționare la nivelul universităților din România (401-500), iar la științe fizice este prima universitate din țară, ocupând poziția 801-1000.

UBB este prima universitate din România (alături de Universitatea din București) și în domeniile științele vieții (poziția 601-800) și informatică (alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 601-800 la nivel internațional).

În domeniul științe economice și business, UBB împarte prima poziție în România cu Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice, ocupând poziția 601+ la nivel internațional;

La capitolul științe sociale UBB ocupă a doua poziție în țară, alături de alte universități, și poziția 601+ la nivel internațional.

Cel mai recent clasament THE pe domenii nu include nicio universitate din România în domeniul Drept, în timp ce în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate apar trei universități medicale din România, pe poziția 601+ la nivel internațional.

„Mă bucur să văd că din 11 domenii academice, UBB intră în rankingurile internaționale în 9 domenii, din care în 8 pe prima poziție în țară, iar în 5 dintre acestea se află singură pe poziția 1 în țară, fără a partaja locul cu altă universitate. UBB rămâne astfel cea mai complexă universitate a țării, cu cea mai bună vizibilitate și cel mai mare impact în clasamentul THE pe domenii academice. Faptul că ocupăm prima poziție în țară în domeniul inginerie și tehnologie și 401-500 la nivel mondial arată că angajamentul UBB în această direcție, început programatic din 2016, începe să aibă recunoaștere internațională. Deși nu suntem o instituție medicală, sper ca în viitor UBB să fie prezentă și în domeniul Clinic/Preclinic/Sănătate, prin noua școală academică de sănătate creată în acest an (School of Health). De asemenea, sper ca dreptul clujean să fie primul program de drept din România care accesează în viitor acest ranking de referință. Dincolo de prestigiu și de rolul informativ pentru (viitorii) studenți, rankingurile sunt importante pentru noi deoarece ne ajută să ne facem un diagnostic obiectiv și să gândim apoi, în baza lui, politici academice bazate pe dovezi, în beneficiul comunității academice și a competitivității orașului, Transilvaniei și țării”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive și  prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania