Palatul din Arad al Băncii Naționale, aflat în administrarea Universității „Aurel Vlaicu” (UAV), a devenit monument de valoare națională prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A.

„A fost un demers inițiat de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes și care plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanță națională. Decizia Ministerului Culturii este un câștig pentru orașul Arad care și-a îmbogățit patrimoniul cultural și istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita și consolida această clădire emblematică pentru Arad”, a declarat rectorul UAV, prof. univ. Dr. Ramona Lile.

Potrivit listei afișate pe site-ul Ministerului Culturii, aferentă anului 2015, cuprinzând clădirile monument istoric din municipiul Arad, sunt catalogate monumente în grupa A următoarele obiective: Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, Cetatea Aradului cu șanțul de apărare și Biserica Franciscană din interiorul Cetății, Sinagoga Neologă și complexul Mănăstirii „Sfântul Simeon Stâlpnicul – Gai”.

Palatul Băncii Naționale se află pe Bulevardul Revoluției, nr. 72, și a fost construit în anii 1909-1910, după planurile și sub conducerea arhitectului Jozsef Hubert din Budapesta, sub supravegherea arhitectului arădean Lajos Szantay. Inițial, în clădire a funcționat banca deținută de compania de căi ferate Arad-Cenad (Arad–Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), apoi a găzduit sucursala arădeană a Băncii Naționale a României. În octombrie 1952, clădirea este primită în folosință de la stat de către Banca Națională. Instituția o deține până în mai 2017 când o predă Ministerului Finanțelor Publice. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat proiectul de hotărâre „privind transmiterea unui bun aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi în administrarea Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale”.

(FOTO: radioresita.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania