Primăria municipiului Arad a fost astăzi gazda unui eveniment în premieră: semnarea acordului de asociere între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad în vederea realizării proiectului drumului expres Oradea-Arad. Este pentru prima dată când mai multe UAT-uri decid să-și ia soarta în propriile mâini, fără a mai cere Bucureștiului aprobare pentru o investiție majoră de infrastructură.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Prin această asociere cele patru instituții vor putea să achiziționeze în comun serviciile de actualizare a Studiului de Fezabilitate al obiectivului de investiții ,,Drum expres Oradea-Arad”.

”Am semnat, astăzi, cu Ilie Bolojan, Călin Bibarț și Florin Birta, acordul prin care consiliile județene Arad și Bihor, respectiv primăriile Arad și Oradea, se asociază în vederea achiziționării în comun a serviciilor de actualizare a studiului de fezabilitate al drumului expres Arad-Oradea. Este un eveniment cu adevărat istoric, prin care două județe se asociază pentru un obiectiv de un miliard de euro, susținute de Guvernul României! Asistăm la o revoluție administrativă care pornește, iată, din vestul țării!” a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

La întâlnirea de la Arad au fost prezenți președinții CJ Bihor Ilie Bolojan și CJ Arad Iustin Cionca, primarii municipiilor Oradea și Arad, Florin Birta respectiv Călin Bibarț. Următoarea fază în derularea proiectului este achiziționarea serviciilor de actualizare a Studiului de Fezabilitate. Consiliul Județean Bihor a fost împuternicit ca Autoritate Contractantă Desemnată în numele și pentru asocierea constituită prin acordul de asociere, pentru lansarea anunțului de participare în SICAP în vederea actualizării Studiului de Fezabilitate.

Valoarea drumului expres Oradea – Arad va fi de aproximativ 1 miliard de euro, fiind realizat în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Contribuția financiară totală estimată pentru achiziționarea actualizării Studiului de Fezabilitate este de 4 milioane de euro. CJ Bihor a aprobat în ședința din 29 octombrie 2020 bugetul local al cotei ce îi revine Consiliului, respectiv 1 000 000 Euro (TVA inclus).

Necesitatea realizării acestui proiect pe termen scurt derivă din faptul că DN 79 Arad-Oradea, conform studiilor, înregistrează un trafic de autostradă, astfel că, în domeniul infrastructurii rutiere din zona de vest a României, realizarea drumului expres Oradea – Arad a devenit o prioritate. În cursul lunii noiembrie vom demara procedura de achiziție pentru actualizarea Studiului de fezabilitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Conform proiectului, drumul expres Oradea-Arad va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulație pe sens pe o distanță de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanță de 43,5 km și profil de drum expres cu două benzi de circulație pe sens pe 76,4 kilometri, asigurându-se astfel conectivitatea cu infrastructura TEN-T existentă, respectiv sectorul Oradea-Borș și Nădlac – Arad-Timișoara.

Proiectul include și realizarea a 5 drumuri de legătură cu profiluri diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte și a 12 noduri rutiere.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania