Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a susținut marți prima conferință de presă în Primăria Timișoara, prin Zoom, și a anunțat strategia anti-COVID pentru municipiu și o serie de măsuri la nivelul administrației locale.

Referitor la strategia pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19, Dominic Fritz a spus că obiectivul este “să avem, în Timișoara, un Crăciun cât de cât normal”. Potrivit primarului, se va acționa pe baza recomandărilor experților, pe date, iar strategia anti-COVID va fi aplicată împreună cu timișorenii: cetățeni, societate civilă, industrii.

Primăria Timișoara a creat deja un portal pentru cetățeni cu informații privind situația COVID-19 în municipiu, măsurile în vigoare și recomandările pentru populație.

Dominic Fritz a făcut un apel la donații pentru perioada grea care va urma. “Am primit o donație de la Orange de 25 de telefoane mobile, cu tot cu număr, pentru call-centerul DSP la care vor ajunge prin dare în folosință gratuită. Intrați pe https://covid19.primariatm.ro/ajutor și spuneți-ne cu ce ne puteți ajuta”, este apelul primarului.

Dominic Fritz a mai anunțat că, în prima ședință a Consiliului Local al municipiului Timișoara, va propune consilierilor locali un proiect de hotărâre privind reducerea impozitului pe clădiri cu 50% pentru unitățile care se încadrează în prevederile OUG 181/2020 din domeniul HoReCa, începând chiar din acest an.

O altă acțiune importantă anunțată de primarul Timișoarei este „Proiectul Oxigen”. „Ne concentrăm pe salvarea de vieți prin creșterea capacității de a livra oxigen la paturi non-ATI, pentru a degreva terapia intensivă. Trebuie să avem instrumentele legale de a putea trata pacienții cu COVID-19 cu oxigen și la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie. Timișoara se apropie de o rată de infectare de 6 la mia de locuitori, iar aseară Guvernul României a emis un ordin că localitățile care trec de 6 pot adopta măsurile limitative. Pentru mine este exclus să carantinăm doar orașul Timișoara, trebuie să fie o abordare comună, cu zona metropolitană. E o discuție care trebuie dusă în Comitetul Județean de Urgență, cu domnul Alin Nica, cu doamna prefect, în următoarele zile. Sunt pentru o abordare mai strictă, mai rapidă, pe termen scurt, care aduce beneficii mai multe pe termen lung. Alte țări iau măsuri dure când mai au neocupată 20-30% din capacitatea spitalelor, nu când acestea sunt pline, ca la noi”, a explicat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a anunțat în conferința de presă și două decizii administrative. Prima este susținerea lui Ruben Lațcău pentru poziția de viceprimar, decizie luată împreună cu grupul consilierilor locali ai USR PLUS. “Este (Robert Lațcău – n. red.) consilier local, vicepreședinte al filialei USR Timișoara, cu 10 ani de experiență în management în industria automotive, omul care a coordonat echipele care au lucrat programul de guvernare locală, propus timișorenilor. Este pregătit profesional să preia această poziție, imediat. De ce nu avem viceprimari la Timișoara la mai bine de o lună după alegeri? Pentru că Guvernul a decis pe 28 octombrie, prin OUG, că alegerea vicepreședinților de consilii județene și a viceprimarilor se va face după validarea tuturor! mandatelor și depunerea jurământului. Or, la Timișoara doi consilieri locali supleanți, care au înlocuit doi demisionari, unul de la PSD, celălalt de la PNL, nu sunt încă validați”, a susținut Dominic Fritz.

A doua decizie a primarului vizează Poliția Locală Timișoara. Dominic Fritz a anunțat că a delegat marți directorului adjunct Dumitru Domășneanu atribuțiile lui Dorel Cojan, care a exercitat până acum atribuțiile de director.

(SURSA FOTO: Dominic Fritz / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania