Presedintele Klaus Iohannis va participa astăzi la redeschiderea muzeului Casa memorială Gheorghe Pop de Băsești, iar cu această ocazie va avea loc și ceremonia de acordare a Medaliei aniversare „Centenarul Marii Unirii” Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La finalul evenimentului vor fi susținute alocuțiuni de către președintele României, Klaus Iohannis, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, Viorel Rusu.

Valoarea totală a proiectului de renovare a casei a fost de aproximativ 2,6 milioane de lei, bani veniți de la guvern.

Sperăm să putem reintroduce cât de curând casa memorială în circuitul turistic și să putem organiza activități culturale aici” – a declarat Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești.

George Pop de Băseşti (1835-1919) şi-a dedicat întreaga viaţă cauzei românilor oprimaţi din Transilvania. Supranumit „Bătrânul Naţiei” sau „Patriarhul cauzei româneşti”, “Badea” George a fost lider al mişcării memorandiste şi unul dintre cei ce au întemeiat Partidul Naţional al Românilor din Transilvania şi Ungaria.Spre apusul vieţii, George Pop de Băseşti şi-a donat întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, cerând ca „din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”.

Octavian Goga îl descria pe George Pop de Băseşti în felul următor: „Înfățișarea lui impunea un aspect de demnitate și curățenie morală… și dându-ne tuturor senzația binefăcătoare că lupta pe care o ducem (pentru drepturi ale românilor din Transilvania imperială austro-ungară – n.r.) e perfect legitimă și credințele noastre vin de demult, de foarte departe… E un capitol de istorie în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragostea de neam!”

George Pop de Băseşti e una dintre acele personalităţi prea puţin cunoscute publicului larg, nedrept de puţin mediatizată şi preţuită, în ciuda rolului său hotărâtor în tot ceea ce a însemnat lupta împotriva deznaţionalizării, dusă de românii din Transilvania, din perioada prememorandistă şi până la Marea Unire.Nu exagerăm deloc dacă spunem că, dacă azi se vorbeşte româneşte în Transilvania, iar România are hotarele vestice pe care le are, asta se datorează şi crezului şi trudei de-o viaţă a lui George Pop de Băseşti, Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania