fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘKlaus Iohannis participă astăzi la redeschiderea muzeului Casa memorială Gheorghe Pop de...

Klaus Iohannis participă astăzi la redeschiderea muzeului Casa memorială Gheorghe Pop de Băsești

Publicat în

spot_img
spot_img

Presedintele Klaus Iohannis va participa astăzi la redeschiderea muzeului Casa memorială Gheorghe Pop de Băsești, iar cu această ocazie va avea loc și ceremonia de acordare a Medaliei aniversare „Centenarul Marii Unirii” Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

La finalul evenimentului vor fi susținute alocuțiuni de către președintele României, Klaus Iohannis, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, Viorel Rusu.

Valoarea totală a proiectului de renovare a casei a fost de aproximativ 2,6 milioane de lei, bani veniți de la guvern.

Sperăm să putem reintroduce cât de curând casa memorială în circuitul turistic și să putem organiza activități culturale aici” – a declarat Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești.

George Pop de Băseşti (1835-1919) şi-a dedicat întreaga viaţă cauzei românilor oprimaţi din Transilvania. Supranumit „Bătrânul Naţiei” sau „Patriarhul cauzei româneşti”, „Badea” George a fost lider al mişcării memorandiste şi unul dintre cei ce au întemeiat Partidul Naţional al Românilor din Transilvania şi Ungaria.Spre apusul vieţii, George Pop de Băseşti şi-a donat întreaga avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, cerând ca „din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”.

Octavian Goga îl descria pe George Pop de Băseşti în felul următor: „Înfățișarea lui impunea un aspect de demnitate și curățenie morală… și dându-ne tuturor senzația binefăcătoare că lupta pe care o ducem (pentru drepturi ale românilor din Transilvania imperială austro-ungară – n.r.) e perfect legitimă și credințele noastre vin de demult, de foarte departe… E un capitol de istorie în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragostea de neam!”

George Pop de Băseşti e una dintre acele personalităţi prea puţin cunoscute publicului larg, nedrept de puţin mediatizată şi preţuită, în ciuda rolului său hotărâtor în tot ceea ce a însemnat lupta împotriva deznaţionalizării, dusă de românii din Transilvania, din perioada prememorandistă şi până la Marea Unire.Nu exagerăm deloc dacă spunem că, dacă azi se vorbeşte româneşte în Transilvania, iar România are hotarele vestice pe care le are, asta se datorează şi crezului şi trudei de-o viaţă a lui George Pop de Băseşti, Președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

Adrian Meitner

Articole recente

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Rectorul UPET s-a înscris în PSD și candidează pentru Consiliul local Petroșani

Revenirea lui Sorin Radu în viața politică se întâmplă după mai bine de 4 ani în care rectorul a ales să se dedice în totalitate mediului academic

Mai multe articole de același fel

Concert „Madrigal for Babies” la Sighetu Marmației

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, invită publicul din județul Maramureș la Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies”, eveniment creat special pentru bebeluși (0-12 luni) și părinții acestora, precum și femei însărcinate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.