fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATESpitalele din Timișoara au primit peste 80 de concentratoare de oxigen pentru...

Spitalele din Timișoara au primit peste 80 de concentratoare de oxigen pentru pacienții COVID-19

Publicat în

spot_img
spot_img

85 de aparate, destinate îngrijirii pacienților care au nevoie de oxigen suplimentar, au ajuns în spitalele din Timișoara implicate în lupta împotriva COVID 19, au anunțat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.

Concentratoarele de oxigen sunt necesare pacienților infectați cu noul coronavirus care dezvoltă simptome respiratorii moderat severe. Aparatele realizează o separare a oxigenului din aer de celelalte gaze, cu ajutorul unor filtre special, ce conțin Zeolit. Concentratoarele sunt mobile și cântăresc 14 kilograme fiecare. Cu ajutorul acestora se poate asigura un debit de 5 l/min de oxigen cu o concentrație de până la 93 la sută. Intervalul de timp pentru atingerea concentrației optime este de sub un minut.

 “Aceste concentratoare pot să facă diferența între viață și moarte pentru că, dacă un pacient cu o formă moderată are insuficiență respiratorie, poate rapid să se degradeze și să ajungă în Terapie Intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru. Nu toți pacienții care se internează beneficiază de oxigen. Și, atunci, pentru a-i ajuta și a avea toate paturile acoperite cu oxigenoterapie, pentru că oxigenoterapia face jumătate din tratament, deci 50 la sută din tratamentul pacienților cu COVID 19 necesita oxigenoterapie, împreună cu Linde Gaz, și îi mulțumim și domnului primar Dominic Fritz că ne-a ajutat în acest demers al nostru, am adus aceste concentratoare,” a declarat managerul Spitalului “Victor Babeș”, prof. dr. Cristian Oancea.

Cele 85 de concentratoare de oxigen au fost achiziționate de Spitalul “Victor Babeș”de la compania Linde Gaz Romania, dar vor fi distribuite și celorlalte unități sanitare suport COVID 19 din Timișoara. Astfel, Spitalul CFR va primi 15 asemenea aparate, Clinica de Recuperare Cardiovasculară, devenită secție externă a Spitalului “Victor Babeș”, va primi 33 de concentratoare, Spitalului Municipal, pentru secția ASCAR, îi sunt repartizate 22 de aparte, iar celelalte 15 concentratoare de oxigen vor ajunge în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului “Victor Babeș”.

“Avem un proiect “Oxigen pentru Timișoara”. Vrem să avem cât de multe paturi cu oxigen, pentru că știm că, odată ce un pacient cu o formă medie spre severă are cât mai devreme posibil acces la oxigen, probabilitatea că el să ajungă la ATI este mult mai scăzută. Deci, de fapt, ca să degrevăm cât mai multe paturi ATI, trebuie să avem cât mai multe paturi cu oxigen. Avem o echipă care lucrează în acest sens, mobilizăm, bineînțeles și resurse financiare și facem tot posibilul, chiar dacă cresc acum cifrele foarte mult, să putem avea o îngrijire medicală pentru fiecare timișorean care se imbolnăveste de COVID 19”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În prezent, toți pacienții internați în zona roșie a Spitalului “Victor Babeș” pot primi suport suplimentar de oxigen, fie prin conectarea aparatelor de respirat la instalația de oxigen lichid a unității sanitare, fie prin folosirea concentratoarelor sosite în cursul acestei zile.

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

S-a deschis Târgul de Crăciun la Timişoara

În centrul oraşului Timişoara s-au aprins ghirlandele de luminiţe, nu lipseşte bradul şi roata panoramică, caruselul, iar căsuţele oferă vizitatorilor bunătăţi de tot felul, ornamente de Crăciun şi cadouri. Foto: Adrian Bodas