O ambulanță în valoare de 200.000 de euro, achiziționată pe programul POIM european de finanțare „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19″ de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, a fost astăzi prezentată la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor). Autospeciala este destinată transportuui pacienților critici înalt contagioși.
La evenimentul de astăzi au fost prezenţi managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea dr. Gheorghe Carp, șeful UPU-SMURD Bihor dr. Hadrian Borcea și inspectorul șef al ISU Bihor col. Sorin Mihai Caba.
Conform spuselor dlui Carp, autospeciala este achiziționată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea prin finanțare obținută în cadrul proiectului „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în Municipiul Oradea și Județul Bihor, cod SMIS 138155, proiect contractat în cadrul apelului: OIM/819/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19″. Autospecialava fi încadrată cuun echipaj SMURD, format din medic specialist medicină de urgență, asistent medical precum și doi pompieri militari paramedici, din care un conducător auto.
„Am recepționat această ambulanță în valoare de 200 mii de euro, achiziționată pe programul POIM european de finanțare „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19″, autospeciala este achiziționată de către Spitalul Județean după o configurare făcută de conducerea UPU – SMURD Oradea în așa fel încât să fie adaptată pentru transportul pacienților, garantând securitate deplină atât pacienților cât și personalului medical care deservește această ambulanță. Sper să-l folosim judicios și, după ce trece perioada de pandemie, această autosanitară va putea fi folosită pentru transportul pacienților cu urgențe critice proveniţi din accidente de circulație sau alte urgențe”, a declarat managerul spitalului, Carp Gheorghe.
Dl. Hadrian Borcea a menționat că această autospecială este destinată transportului și asistenței medicale de urgență a doi pacienți concomitent și este dotată cu aparatură modernă, concepută astfel încât să asigure cerințele, atât pentru asistarea pacienților în stare critică, cât și pentru siguranța personalului, dispunând de mijloace de decontaminare a aerului din interior și de un nou tip de compartimentare. Astfel, în cabina medicală există separatoare din folie specială, transparentă, pentru fiecare pacient în parte, iar personalul poate să supravegheze sau să intervină asupra pacienților prin intermediul unor prelungiri – mâneci, fără a intra în contact direct cu aceștia. De asemenea, autospeciala este prevăzută cu un compartiment utilizat de personalul medical pentru echipare/dezechipare costume de protecție, acesta fiind complet separat de cabina medicală și cabina conducătorului auto.