Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează cu ocazia zilei naționale a Poloniei, miercuri, 11 noiembrie, la ora 14.00, vernisajul expoziției „A 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Expoziţia cuprinde 13 panouri care vor fi expuse pe pietonala din fața Sălii Unirii / strada Muzeului și este realizată la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea sindicatului Solidaritatea din Polonia, o organizație care a contribuit decisiv la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est.

„Sindicatul Independent Solidaritatea a fost înregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorită unui val mare de greve muncitoreşti şi a adunat în momentul său de vârf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranţă pentru o viaţă demnă, mai bună, în libertate. Marea mişcare socială Solidaritatea, la conducerea căreia s-a aflat Lech Walesa, a ajutat oamenii să se organizeze şi să-şi exprime dorinţele, iar autorităţile comuniste din ţară au fost obligate să negocieze şi să încheie acorduri cu sindicaliştii. Sloganul “Nu există libertate fără solidaritate” a devenit mesajul unei revoluţii paşnice. Într-adevăr, condusă de Solidaritatea prin metode paşnice, revoluţia din 1989 a dus la căderea comunismului în Polonia. De asemenea, a provocat o avalanşă care a afectat întregul aşa-numit bloc estic şi s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, iar mai târziu cu sfârşitul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu în România”, au transmis reprezentanții muzeului.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Institutul Polonez din București și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

(SURSA FOTO: culture.pl)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania