Compania Semcorp, cu sediul în Shanghai, lideră mondială în producţia de folii separatoare necesare pentru acumulatoarele automobilelor electrice, îşi va deschide în Ungaria prima uzină din afara Chinei. Valoarea investiţiei este de 65,5 miliarde de forinţi (182,4 milioane euro), a anunţat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, citat de agenția de presă MTI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Noua fabrică de folii separatoare va fi construită la Debrecen, investiţia va crea 440 de locuri de muncă, iar Guvernul Ungariei va asigura un sprijin nerambursabil de 13 miliarde de forinţi (36,2 milioane euro). Uzina va începe activitatea pe un teren de 19 hectare, pe care va fi ridicată o clădire cu suprafaţa totală de 100.000 mp.

Concurenţa a fost mare şi pentru această investiţie, alte trei țări europene încercând să aducă gigantul chinez.

“A trebuit să concurăm cu trei alte ţări din Europa pentru ca investiţia să ajungă în Ungaria şi să fie înfiinţate noi locuri de muncă pentru maghiari”, a menţionat Szijjártó. El a mai spus că, având în vedere anunţurile făcute în ultimele săptămâni privind investiţiile noi şi cea de astăzi, “putem afirma, fără nicio exagerare sau îndrăzneală deplasată că, graţie muncii oamenilor maghiari şi eforturilor din ultimii 10 ani, Ungaria se află astăzi printre câştigătorii noii epoci în economia mondială”.

Noua uzină Semcorp de la Debrecen va deservi exigenţele pieţei europene, deoarece în perioada următoare industria automobilă se va transforma şi ea în mod deosebit, accentul mutându-se tot mai mult pe maşinile electrice, a amintit ministrul.

Péter Szijjártó a evocat că Ungaria este unul din bastioanele industriei automobile tradiţionale din Europa, iar în urma deciziilor privind investiţiile din ultima perioadă, va fi de asemenea unul din bastioanele noii industrii automobile electrice.

Odată cu investițai companiei Semcorp, valoarea totală a investiţiilor chinezeşti efectuate în Ungaria se va ridica la peste 5 miliarde de dolari, iar efectivul forţei de muncă angajate în Ungaria de către companiile chineze va depăși cifra de 15.000 de angajați. Valoarea schimburilor comerciale bilaterale cu China a crescut cu 18% în condiţiile în care exportul ungar spre China a urcat cu 11,5%.

“În plus, există puţine ţări în privinţa cărora putem spune că în primele 8 luni ale anului au reuşit să crească în relaţia cu Ungaria volumul schimburilor comerciale în pofida pandemiei şi a recesiunii economice, iar China se află printre aceste ţări, a precizat Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó a mulţumit companiei Semcorp pentru seria de negocieri extrem de constructive şi eficiente din ultimii doi ani.
“Mulţumim conducerii Semcorp pentru încrederea acordată Ungariei, oamenilor maghiari. Le urăm mult succes în realizarea investiţiei. Nu este întâmplător că firma a ales oraşul Debrecen ca loc al investiţiei, deoarece oraşul este astăzi ţinta preferată pentru investiţii, nu numai în Ungaria, dar şi în zona central-europeană”, a mai declarat ministrul. El a remarcat, de asemenea că, nu întâmplător, opinia specialiştilor şi a marilor publicaţii economice internaţionale identifică oraşul Debrecen ca cea mai populară ţintă a investiţiilor din Europa Centrală.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania