Senatul nu a întrunit cvorumul necesar pentru votarea iniţiativei cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice”

Ședința de plen a Senatului nu s-a putut ține miercuri din lipsă de cvorum, după ce și-au înregistrat prezența doar 58 dintre senatori. Inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi supusă votului, precum nici cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului să amâne alegerile. În mod neobișnuit, ședința plenului a fost convocată în format fizic, făcând imposibilă prezența senatorilor din țară. Până acum, ședințele Senatului s-au ținut online.

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a propus colegilor să aştepte până la ora 15.00 pentru a stabili dacă se întruneşte cvorumul necesar desfăşurării şedinţei la care urmează să fie dat votul privind iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Ulterior, la ora 15.00 nu a exista cvorumul necesar pentru a desfăşura şedinţa.

„Avem un singur lider de grup prezent, domnul Radu Oprea, liderul grupului PSD. L-am văzut şi pe domnul Fenechiu în sală, dar nu mai este în acest moment. Din numărul necesar de voturi 68 şi-au înregistrat prezenţa 58”, a declarat Robert Cazanciuc de la prezidiu.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a cerut să fie luată în considerare sancţionarea prin tăierea indemnizaţiei pentru senatorii care nu vin la plen. 

„Eu aş vrea să fac o scurtă declaraţie legată de situaţia de blocaj în care se află Senatul României. Să constatăm că în timp ce unii membrii ai Senatului, că sunt pe liste pe locuri eligibile că nu sunt pe liste pe locuri eligibile, îşi fac datoria faţă de naţia care i-a votat şi vin la muncă, în timp ce alţii, o bătaie de joc la adresa acestei naţiuni sunt absenţi de 3 săptămâni de la lucrările Senatului, în plen, în Biroul permanent, îşi iau foarte bine indemnizaţia, fără niciun fel de ruşine. Recurg la tot felul de jocuri de doi bani. Deci eu vă solicit domnule preşedinte să instructaţi secretariatul general să facă o analiză dacă există în Regulament posibilitatea să li se taie indemnizaţiile chiulangiilor din Senatul României”, a spus Corlăţean.

În replică Robert Cazanciuc a afirmat: „Rog secretariatul general să ia act de declaraţia domnului Corlăţean şi să începem o procedură de verificare. Stimaţi colegi, constat că nu avem cvorum şi declar şedinţa închisă. Mulţumesc”.

Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a precizat că marţi a fost decis în Comitetul liderilor de grupuri ca plenul de miercuri să aibă loc online.

„Ideea să faci un plen fizic  la care să discuţi fără penali, este o idee fără margini, pentru că în contextul în care şti că PNL le-a spus parlamentarilor că plenul va fi online, acelaşi lucru a făcut şi UDMR, acelaşi lucru a făcut şi PMP, să compromiţi şansa de a avea o prezenţă de două treimi, doar pentru a scoate în relief faptul că PNL nu ar fi în sală. Asta a fost decizia de ieri, este o chestiune în care sacrifici interesele românilor care îşi doresc iniţiativa  Fără penali. Motiv pentru care, noi vom solicita ca iniţiativa Fără penali, să fie discutată şi votată online, pentru că noi, PNL, ne dorim ca această iniţiativă să treacă iar cei care susţin că trebuie discutată în plen fac treaba asta pentru că ştiu că este foarte greu să strângă un cvorum de două treimi”, a explicat Fenechiu.

În schimb, Dan Barna a făcut apel la toţi liderii formaţiunilor politice de a trimite senatorii ca să voteze în plenul de miercuri iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. „Cer tuturor partidelor să vină la acest vot istoric”, a adăugat preşedintele USR, precizând că toţi parlamentarii USR vor fi prezenţi la şedinţă, mai puţin de unul singur care nu a putut ajunge la Parlament.Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică. Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

Adrian Meitner