38 de vagoane de materiale lemnos valorând aproape 100.000 de euro au fost verificate de polițiști din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Covasna, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Covasna și specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere și Direcției Silvice a Județului Covasna. Aceștia au constatat că garnitura încărcată cu material lemnos provenit din străinătate, a travesat jumătate de țară fără a fi controlată de nimeni. Abia în după ce garnitura a ajuns în Gara Sfântu Gheorghe, autoritățile au dispus un control, constatând că materialul lemnos nu avea niciun fel de act de transport și proveniență.

Din primele informațiil, lemnul ar proveni din Cehia şi nu este prima dată când un astfel de transport este interceptat la câteva zeci de kilometri de destinaţia finală. Buştenii de molid, gata curăţaţi şi pregătiţi pentru prelucrare, ar fi trebuit să ajungă la Moacșa, o haltă din județul Covasna. În apropiere se află o fabrică de cherestea controlată de o importantă companie austriacă. Luată la întrebări de autorități, compania susține că toate documentele de transport sunt în regulă, iar materialul lemnos provine din achiziții intracomunitare, din Republica Cehă, existând toate documentele care dovedesc proveniența legală a lemnului. Reprezentanții companiei susțin că personalul feroviar nu deține în format scriptic acele documente de proveniență, ci doar în format electronic.

Autoritățile au amendat firma care efectua transportul cu 15.000 lei, dispunând totodată întregii cantități de material lemnos, respectiv 1.659,84 m.c., în valoare totală de 483.013,44 lei (fără TVA). Materialul lemnos în cauză a fost lăsat în custodia organelor silvice din cadrul unui ocol silvic de pe raza de competență.

În luna mai a acestui an, un alt transport cu 40 de vagoane cu lemn au fost confiscate, iar în iulie alte 27 de vagoane au fost puse sub sechestru. În septembrie, un tren de marfă încărcat cu aproape 1900 de metri cubi de lemn a fost și el oprit, existând ca în toate celelalte cazuri probleme cu actele de proveniență a materialului lemnos.

Foto: arhivă

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania