fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIETransport ilegal de lemn, valorând 100.000 de euro, oprit în Covasna

Transport ilegal de lemn, valorând 100.000 de euro, oprit în Covasna

Publicat în

spot_img
spot_img

38 de vagoane de materiale lemnos valorând aproape 100.000 de euro au fost verificate de polițiști din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Covasna, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Covasna și specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere și Direcției Silvice a Județului Covasna. Aceștia au constatat că garnitura încărcată cu material lemnos provenit din străinătate, a travesat jumătate de țară fără a fi controlată de nimeni. Abia în după ce garnitura a ajuns în Gara Sfântu Gheorghe, autoritățile au dispus un control, constatând că materialul lemnos nu avea niciun fel de act de transport și proveniență.

Din primele informațiil, lemnul ar proveni din Cehia şi nu este prima dată când un astfel de transport este interceptat la câteva zeci de kilometri de destinaţia finală. Buştenii de molid, gata curăţaţi şi pregătiţi pentru prelucrare, ar fi trebuit să ajungă la Moacșa, o haltă din județul Covasna. În apropiere se află o fabrică de cherestea controlată de o importantă companie austriacă. Luată la întrebări de autorități, compania susține că toate documentele de transport sunt în regulă, iar materialul lemnos provine din achiziții intracomunitare, din Republica Cehă, existând toate documentele care dovedesc proveniența legală a lemnului. Reprezentanții companiei susțin că personalul feroviar nu deține în format scriptic acele documente de proveniență, ci doar în format electronic.

Autoritățile au amendat firma care efectua transportul cu 15.000 lei, dispunând totodată întregii cantități de material lemnos, respectiv 1.659,84 m.c., în valoare totală de 483.013,44 lei (fără TVA). Materialul lemnos în cauză a fost lăsat în custodia organelor silvice din cadrul unui ocol silvic de pe raza de competență.

În luna mai a acestui an, un alt transport cu 40 de vagoane cu lemn au fost confiscate, iar în iulie alte 27 de vagoane au fost puse sub sechestru. În septembrie, un tren de marfă încărcat cu aproape 1900 de metri cubi de lemn a fost și el oprit, existând ca în toate celelalte cazuri probleme cu actele de proveniență a materialului lemnos.

Foto: arhivă

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.