Guvernul a dat curs semnalelor venite din partea mediului de afaceri şi a discutat, ieri, în primă lectură, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru suspendarea, modificarea și completarea unor prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Actul normativ inițiat de Ministerul Fondurilor Europene prevede suplimentarea bugetului alocat schemei de granturi pentru capital de lucru pentru companiile afectate de COVID-19, program derulat prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cu suma de 500 de milioane de euro, astfel încât să fie acoperite toate solicitările depuse în cadrul acestui program de un număr de peste 22.000 de întreprinderi mici și mijlocii.Așadar, programul de un miliard de euro devine programul de 1,5 miliarde de euro, prin suplimentarea bugetului pentru această măsură – granturi pentru capital de lucru pentru întreprinderile mici și mijlocii afectate de efectele pandemiei COVID-19.

Tot ieri, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat în cadrul unui interviu la postul de televiziune B1TV, faptul că a început evaluarea aplicațiilor depuse pentru microgranturi și granturi pentru capital de lucru. Referitor la plată, conform ministrului Virgil Popescu, se dorește ca banii să ajungă în conturile antreprenorilor în decursul lunii noiembrie.

„Săptămâna aceasta, la măsura 1 am început evaluarea, vom face plățile către agențiile de IMM-uri și apoi agențiile de IMM-uri către bănci, în așa fel încât eu sper că în decurs de o săptămână – 10 zile, banii să ajungă, pe măsura 1, în contul primilor antreprenori. La fel, începem săptămâna viitoare cu plăți către agenții pentru măsura 2. Vreau ca luna aceasta, pe măsura 1 și măsura 2 să ajungă banii în conturile antreprenorilor”, a declarat Virgil Popescu.

În ceea ce privește granturile pentru investiții, ministrul susține că în cursul lunii noiembrie dorește să fie pornită și Măsura 3, iar antreprenorii să aibă timp 30-45 zile că să poată să acceseze aceste granturi pentru investiții.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania