Senatul Universității Politehnica Timișoara (UPT) s-a reunit joi, în ședință festivă, pentru decernarea online a titlului academic de Doctor Honoris Causa prof. dr. ing. Hermann Rohling, profesor la  Universitatea Tehnică din Hamburg –Harburg, Germania și membru al Institutului German de Navigație, la propunerea Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale.

În cadrul evenimentului, profesorul Hermann Rohling a susținut prelegerea cu titlul „Autonomous driving based on radar sensors”.

Profesorul Hermann Rohling este un specialist reputat în domeniul telecomunicațiilor, cu precădere în domeniul prelucrării semnalelor și teoria estimării și a deciziei, fiind o personalitate cunoscută și recunoscută în toată lumea pentru contribuțiile aduse în aceste domenii.

După susținerea tezei de doctorat cu titlul „Adaptive Methoden zur Zielerkennung in Pulsradargeräten mit Dopplerprozessoren”, la Universitatea Tehnică din Aachen, din 1988 a devenit profesor la Universitatea Tehnică din Braunschweig.  Acolo a condus „Departamentul de teoria semnalelor pentru locație și tehnologia informației” din cadrul Institutului de Telecomunicații. Profesorul Rohling s-a mutat la Universitatea Tehnică din Hamburg (TUHH) unsprezece ani mai târziu. Între iulie 2005 și septembrie 2011 a fost vicepreședinte pentru cercetare al acestei universități tehnice. În octombrie 2010, el a preluat funcția de președinte al Societății Germane de Navigație (DGON). Domnia sa este fellow IEEE din anul 2006. Profesorul Rohling este co-fondator al sms Smart Microwave Sensors GmbH și este implicat în peste 30 de brevete de invenție.

De-a lungul carierei sale, profesorul Rohling a abordat următoarele domenii de cercetare: prelucrarea semnalelor RADAR și de telecomunicații, rețele radio cu autoorganizare, sisteme radar de înaltă frecvență pentru detecția Tsunami-urilor, detecția și clasificarea pietonilor, tehnici de măsurare a vitezei radiale a țintelor.

Între UPT și TUHH există o colaborare de lungă durată atât în domeniul educațional, prin diferite programe Erasmus-Socrates cât și în domeniul cercetării. În particular între departamentele de comunicații ale celor două universități tehnice există o relație strânsă de colaborare materializată prin: susținerea reciprocă a manifestărilor științifice, schimburi de studenți, colaborarea la contracte de cercetare internaționale. Această colaborare a început după anii 1990, și s-a materializat printr-un program Tempus, la care au participat două universități din România: UPT și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și câteva universități din vestul Europei, printre care și TUHH. Cu ocazia acestui program, profesorul Rohling a prezentat primele sale conferințe la Timișoara, prezentându-le profesorilor și studenților chestiuni avansate și foarte moderne de telecomunicații (în special OFDM). Colaborarea a continuat prin selecționarea atentă a unor studenți valoroși din departamentul de comunicații al UPT în vederea pregătirii proiectelor de diplomă respectiv a tezelor de doctorat la TUHH. După mai mulți ani de muncă în echipa de cercetare a profesorului Rohling, acești foști studenți s-au angajat la firme internaționale cu sediul în Germania sau România și au ajuns să conducă echipe de experți foarte apreciate în domenii de vârf ale industriei de electronică și telecomunicații, unele dintre acestea activând chiar în Timișoara.

“Pentru întreaga activitate științifică, didactică, managerială și de colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, pentru rezultatele remarcabile prin care s-a concretizat această activitate, concluzia fără echivoc la care au ajuns unanim toți membrii colectivului care a analizat activitatea domniei sale a fost că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica Timișoara domnului profesor Hermann Rohling are o justificare deplină și – pe această bază – Senatul UPT s-a manifestat unanim prin susținerea acordării acestui titlu”, a transmis UPT.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania