Terapiile actuale împotriva cancerului au efecte secundare teribile și nu sunt întotdeauna eficiente. Și, având în vedere radioterapia și chimioterapia, numărul de tratamente pe care trebuie să le suporte un bolnav face ca efectele secundare să se adune progresiv în timp. Dar, o nouă tehnică dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Stanford folosește doi agenți care, atunci când sunt combinați, alertează sistemul imunitar al organismului de prezența cancerului, pentru a-l elimina.
O singură injecție poate fi eficientă pentru a elimina orice tumoare canceroasă. Asta arată rezultatele cercetărilor publicate recent în revista ”Science Translational Medicine”, de către un grup de cercetători ai Universității Stanford conduși de către Dr. Ronald Levy, cel care este și autorul principal al studiului. El a declarat pentru Medical News Daily că atunci când ”folosim acești doi agenți împreună, vedem eliminarea tumorilor din tot corpul pacientului bolnav”.
Dr. Levy și colegii săi au injectat niveluri minime ale celor doi agenți de stimulare a imunității în tumorile solide maligne la șoareci. Cel mai remarcabil lucru este că a fost tratată nu numai tumora în care a fost injectată soluția, ci și afecțiunile maligne aflate în alte părți din corp. Cercetătorii cred astfel că vor putea trata toate tipurile de cancer. De altfel, folosirea celulelor ”T” pentru a distruge cancerul a constituit mult timp un accent principal al imunoterapiei.
Deși celulele T au deja proprietăți incredibil de puternice de combatere a cancerului, celulele canceroase au anumite „trucuri” pentru a le ocoli, până când se înmulțesc suficient pentru a copleși sistemul imunitar în întregime. Imunoterapia caută să stimuleze capacitățile sistemului imunitar, pentru ca acesta să recunoască cancerul și să-l neutralizeze.
În timp ce terapiile actuale pot avea efecte secundare din ce în ce mai severe, noua soluție se administrează o singură dată
Studiile clinice sunt în curs de desfășurare, pentru a vedea dacă același efect apare la om. În prezent participă 15 pacienți, toți cu limfom de grad scăzut. Cei cu acest tip special de cancer au fost selectați deoarece limfomul este în esență o boală a sistemului imunitar și, prin urmare, ar trebui să prezinte cel mai puternic răspuns la terapie.
Unul dintre agenți a obținut deja aprobarea FDA (organismul american de autorizare a medicamentelor), în timp ce celălalt face parte dintr-un studiu clinic în curs ca tratament pentru limfom. Acest lucru a ajutat la eficientizarea procesului. Ceea ce este, de asemenea, interesant este că, pe lângă faptul că sunt eficienți, agenții sunt ieftini. „Această metodă poate„ învăța ”celulele imune cum să lupte împotriva acelui tip specific de cancer”, a spus dr. Levy, „care le permite apoi să migreze și să distrugă toate celelalte tumori existente”.
Există mai multe abordări de imunoterapie diferite în uz astăzi. Unii activează sistemul imunitar peste tot în corp. Alții îndepărtează propriile celule imune ale pacientului și le proiectează genetic pentru a ucide cancerul. Și alții încă opresc comutatoarele din celulele imune, care le limitează abilitățile de luptă împotriva cancerului.
Dezavantajele sunt că multe dintre aceste terapii experimentale sunt costisitoare sau consumatoare de timp sau provoacă efecte secundare teribile. Potrivit dr. Levy, „Această abordare ocolește necesitatea identificării țintelor imune specifice tumorii și nu necesită activarea cu ridicata a sistemului imunitar sau personalizarea celulelor imune ale pacientului”. Injecția dublă include doar o microgramă (o milionime dintr-un gram) din fiecare substanță.
Din ce este compusă injecția
Componența injecției include o bucată scurtă de ADN sintetică numită oligonucleotidă CpG. Aceasta se leagă de receptorul OX40, găsit pe suprafața celulelor T. Celălalt este un anticorp care se leagă de o celulă T și îl activează. Odată ce fac o scurtă operație a tumorii, aceste celule T energizate călătoresc în altă parte a corpului, eliminând toate aceleași tipuri de celule canceroase.
Pentru a testa tratamentul, cercetătorii au injectat 90 de șoareci care aveau limfom cu amestecul. 87 din 90 au devenit complet fără cancer. Când tumorile au reapărut în restul de trei, o a doua injecție le-a eliminat complet, fără a mai reapărea. Modelele de șoareci cu cancer de sân, piele și colon au prezentat rezultate similare.
În cazul în care această terapie va avea succes la om, dr. Levy și colegii prevăd că va fi injectată după îndepărtarea chirurgicală a unei tumori solide, pentru a se asigura că cancerul nu reapare. S-ar putea chiar să elimine orice tumori în devenire care apar din cauza unei mutații genetice.
Dr. Levy a spus că nu există cancer pe care să nu-l poată trata, atâta timp cât sistemul imunitar îl poate infiltra.