Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va începe, în anul 2021, împreună cu Universitatea de Tehnologie Chemnitz, un proiect de organizare a unor cursuri comune de master şi laboratoare virtuale care să integreze noile paradigme de predare şi cercetare online.

Proiectul finanţat de DAAD ,”Advanced Functional Materials international” (AFMint), începe la Universitatea de Tehnologie Chemnitz ca proiect comun derulat de Biroul Internaţional, Catedra de Fizică a Semiconductorilor şi Catedra de Chimie Coordinativă, având ca obiectiv dezvoltarea a două module de master internaţionale împreună cu reprezentanţii UBB, prof. univ. dr. Romulus Tetean (Facultatea de Fizică) şi prof. univ. dr. Cristian Silvestru (Facultatea de Chimie şi inginerie Chimică). În modulele internaţionale, lectorii şi studenţii de la ambele universităţi vor participa la aceleaşi cursuri, prelegerile vor avea loc simultan, vor fi transmise în direct în sala de curs a universităţii partenere sau sălile de seminar vor fi conectate prin intermediul sistemelor de videoconferinţă pentru a forma o sală de seminar comună. În cadrul exerciţiilor practice, studenţii celor două universităţi vor realiza proiecte comune şi vor utiliza săli de lucru şi învăţare digitală comune precum şi alte instrumente digitale.

Modulele internaţionale ridică provocări complet noi, legate atât de recunoaşterea creditelor obţinute, cât şi de identificarea soluţiilor pentru reunirea lectorilor şi studenţilor din două universităţi într-un singur grup, transformând spaţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea într-un laborator virtual comun.

La finalul proiectului, conceptele şi experienţele didactice dezvoltate vor fi puse la dispoziţia altori profesori de la Universitatea de Tehnologie din Chemnitz şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi celor de la alte universităţi, pentru a-i sprijini în implementarea propriilor module internaţionale.

“Mă bucură faptul că acum cooperarea de lungă durată dintre departamentele de chimie şi fizică ale universităţilor noastre îşi găseşte şi calea în predarea universitară”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Proiectul face parte din categoria de propuneri “Colaborare academică virtuală internaţională” (IVAC), prin care Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) răspunde provocărilor crizei generate de pandemia de COVID-19 pentru internaţionalizarea învăţământului superior. Scopul este de a conecta capacităţile dezvoltate la universităţile germane de predare şi învăţare digitală cu măsurile de internaţionalizare (internationalization @home).

“Aceste aşa-numite mobilităţi virtuale sunt un complement valoros pentru semestrele din străinătate, permiţând studenţilor să câştige experienţă internaţională în timpul semestrelor regulate din Chemnitz sau Cluj-Napoca”, explică dr. Benny Liebold, manager de proiect şi coordonator al Biroului internaţional al Universităţii de Tehnologie Chemnitz.

Proiectul AFMint de la Universitatea de Tehnologie Chemnitz este unul dintre cele aproape 50 de proiecte selectate şi finanţate cu aproximativ 5,5 milioane de euro de Ministerul german al Educaţiei şi Cercetării în care sunt dezvoltate acum module internaţionale.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania