Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa va solicita DSP să accepte suspendarea activităţii a două secţii şi mutarea altora, pentru a crea în jur de 76 de locuri noi pentru pacienţii cu COVID-19, dintre care 36 să fie alimentate cu oxigen, a anunțat luni, într-o conferinţă de presă, managerul spitalului, Gabriel Lazany.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit acestuia, toate cele 103 locuri COVID de pe secţie şi cele 13 de la ATI, alocate pacienţilor cu forme severe de infecţie, sunt ocupate.

Conducerea spitalului propune suspendarea activităţii spitaliceşti a secţiilor de oftalmologie şi dermato-venerologie şi tratarea pacienţilor acestora în ambulatoriu, precum şi mutarea secţiilor de medicină internă şi de urologie de la etajul al patrulea, unde se află în prezent şi secţia COVID-19.

“Începând de astăzi, spitalul din Năsăud a suplimentat numărul de locuri COVID, de la 36 la 80, dar, totuşi, considerăm că nu sunt destule. Am găsit o soluţie prin care să creştem şi numărul de locuri pentru pacienţii COVID din Spitalul Judeţean, fără a fi afectate circuitele epidemiologice. (…) În urma acestor modificări, probabil că numărul de locuri care va fi suplimentat va fi de 76, dar s-ar putea să fie mai puţin, pentru că vom crea zone de gestionare a pacienţilor suspecţi, pe care trebuie să îi gestionăm individual. Ceea ce este cert este că vor fi 36 de locuri cu oxigen, ca să putem primi pacienţii”, a declarat managerul SJU Bistriţa.

Personalul medical din secţiile cărora li se suspendă activitatea va fi redirecţionat către secţia COVID. Gabriel Lazany spune că, dacă vor fi aprobate de DSP, aceste modificări pot fi făcute în maximum o săptămână.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat în aceeași conferință de presă că ar fi nevoie şi de transformarea unui internat de liceu într-o zonă spitalicească unde să fie trataţi pacienţii cu COVID-19 care prezintă simptome, considerând că aceştia riscă să dezvolte forme grave dacă rămân acasă şi ajung prea târziu la spital.

“Am avut o discuţie cu primarul (Bistriţei – n.r.) şi cu managerul spitalului şi cred că trebuie să ne gândim foarte serios, de ieri, ca în internatul de la Electro sau de la ‘Liviu Rebreanu’ sau de nu ştiu unde, cu medici de familie, cu specialişti, cu voluntari, cu cine vrea să meargă acolo, să ne gândim să îi tratăm pe oamenii care au simptome. Dacă rămân acasă, pe telefon cu medicul de familie, o să avem din ce în ce mai mulţi care ajung în situaţie limită şi care nu mai pot fi salvaţi. Eu am spus de acum două săptămâni că, dacă nu se iau măsuri, o să ajungem să trăim dramele şi imaginile de la televizor din Italia, din primăvară”, a declarat Moldovan.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania