Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat marţi că a tăiat sporurile care le erau acordate angajaţilor care lucrau la elaborarea de proiecte cu finanţare europeană, întrucât acestea erau suportate din bugetul local, iar rata de implementare era mică.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Dominic Fritz a explicat că primăria a contractat în ultimii ani proiecte în valoare de 460 milioane de lei, dar s-a rambursat doar 1 milion de lei, adică o rată de absorbţie de 0,22%. Primarul spune că, în această situaţie, s-a uitat peste sporurile plătite pentru elaborarea proiectelor şi a constatat că din anul 2017 până acum, primăria a plătit 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte.

“Aceasta înseamnă că pentru ca să cheltuim deocamdată 1 milion de lei din fonduri europene am plătit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Aceste sporuri salariale nu sunt plătite din fondurile europene, ci din bugetul propriu local. Deci am cheltuit 1 milion de lei bani europeni, dar am plătit aproape 7 milioane de lei din bugetul propriu. Am decis să suspendăm de luna aceasta aceste sporuri, cel puţin pentru lunile noiembrie şi decembrie, iar până anul viitor vom dezvolta un sistem în care aceste sporuri depind de performanţă în proiect. Îmi pare rău pentru cei peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri, dar sunt sigur că înţeleg şi ei că, pe de-o parte, suntem într-o situaţie financiară dificilă şi, pe de altă parte, luând în considerare lipsa de progres pe partea de fonduri europene, este o decizie pe care trebuie să o luăm”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul a precizat că aceste sporuri nu sunt pentru scrierea de proiecte cu finanţare europeană, ci pentru implementarea lor, și sunt sporuri care se pot acorda până la valoarea a 50% din salariul de bază.

“Ideea este că ei muncesc la aceste proiecte în timpul orelor de lucru, nu sunt ore suplimentare. Sunt unele proiecte în care nu s-a mişcat nimic, dar văd în tabel că cineva a primit un spor de 30 – 40% pentru 80 -100 de ore muncite într-o lună pentru acest proiect; văd o dată la două zile o şedinţă de coordonare de două ore, iar acolo am nişte semne de întrebare, pentru că rezultatul nu corespunde cu efortul presupus depus”, a declarat primarul Timișoarei.

Până la clarificarea sistemului cu criteriile de acordare a unui astfel de spor, cu condiţiile care să permită primirea lor în continuare, acestea se suspendă.

“Nu am avut o discuţie cu sindicatul primăriei despre tăierea acestor sporuri, pentru că este la latitudinea mea acordarea lor. Primăria nu poate ajunge în instanţă pentru neacordarea acestor sporuri, pentru că ele nu fac parte din contractul de muncă, ci sunt efectiv sporuri date oarecum prin bunăvoinţa primarului”, a precizat Dominic Fritz.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania