Noul coronavirus circula în Italia din septembrie 2019, arată un studiu al Institutului Național al Cancerului (INT) al orașului italian Milano, care semnalează că COVID-19 s-ar fi putut răspândi dincolo de China mai devreme decât se credea anterior. Primul caz oficial COVID-19 din Italia a fost detectat pe 21 februarie. Cercetarea a reexaminat probele dintr-un studiu mai vechi de screening al cancerului pulmonar, date preluate între septembrie 2019 și martie 2020.

Practic, studiul citat a arătat că din cei 959 de voluntari sănătoși înscriși în studiu, 11% au dezvoltat anticorpi coronavirus cu mult înainte de februarie. Un studiu al Universității din Siena susține, de asemenea, această teorie.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus și COVID-19, boala respiratorie pe care o provoacă, erau necunoscute înainte ca focarul să fie raportat pentru prima dată în Wuhan, în centrul Chinei, în decembrie.

Dar descoperirile cercetătorilor italieni, publicate de revista științifică INTori Tumori Journal, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoși înscriși într-un studiu de depistare a cancerului pulmonar între septembrie 2019 și martie 2020, au dezvoltat anticorpi coronavirus cu mult înainte de februarie.

Un alt test specific anticorpi SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena pentru aceeași cercetare intitulată „Detecția neașteptată a anticorpilor SARS-CoV-2 în perioada pre-pandemică în Italia”.

Acesta a arătat că patru cazuri care datează din prima săptămână a lunii octombrie au fost, de asemenea, pozitive pentru anticorpii care neutralizează virusul, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie, a declarat, pentru Reuters, Giovanni Apolone, un coautor al studiului.

Aceasta este principala constatare: persoanele fără simptome nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au avut și anticorpi capabili să omoare virusul, a spus Apolone.

„Înseamnă că noul coronavirus poate circula mult timp în rândul populației și cu o rată scăzută de letalitate, nu pentru a dispare, ci doar pentru a crește din nou”, a adăugat el.

Cercetătorii italieni au declarat pentru Reuters în martie că au raportat un număr mai mare decât de obicei de cazuri de pneumonie severă și gripă în Lombardia în ultimul trimestru al anului 2019, în semn că noul coronavirus ar fi putut circula mai devreme decât se credea anterior.

Sursa: REUTERS
Credit foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.