Municipiul Bistriţa va intra în carantină, pentru 14 zile, începând de joi, 19 noiembrie, ora 5,00.

Ordinul de instituire a carantinării a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Zona carantinată cuprinde și localitățile componente ale orașului Bistrița: Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița, Unirea și Viișoara.

În perioada de carantină, circulaţia persoanelor în intervalul orar 22,00 – 6,00 se va face doar în interes profesional, pentru asistenţă medicală de urgenţă, pentru îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, pentru a acorda asistenţă persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în caz de deces al unui membru de familie.

De asemenea, s-a stabilit ca persoanele cu vârsta de peste 65 de ani să facă deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază între orele 10.00-14,00, în timp ce restul populaţiei va folosi intervalele orare 6,00 – 10,00 şi 14,00 – 20,00.

Magazinele vor fi nevoite să limiteze numărul de persoane care au acces în interior la maximum 30% din capacitate, iar cele care funcţionează în mall-uri vor fi închise sâmbăta, duminica şi de sărbătorile legale, cu excepţia celor care comercializează produse alimentare, de tip fast-food cu livrare la domiciliu, hrană pentru animale şi a farmaciilor.

Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă numai personalul bisericesc. Pentru evenimentele organizate în exterior, se va respecta norma de 4 metri pătraţi / persoană.

Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maximum opt persoane în interior şi maximum 20 în exterior, iar evenimentele de stare civilă pot fi oficiate cu maximum 10 persoane în interior şi 20 în exterior.

“Având în vedere numărul ridicat de îmbolnăviri cu SARS CoV-2, tranzitarea municipiului Bistrița de către persoanele care au domiciliul în alte localități sau județe, pe durata celor 14 zile de carantină, va fi permisă doar pe șoseaua de centură, fiind interzisă oprirea. Prin urmare, atragem atenția asupra faptului că există posibilitatea formării de coloane și porțiuni aglomerate, cu atât mai mult cu cât vor exista și filtre de verificare. În consecință, recomandăm cetățenilor ca în această perioadă să opteze pentru utilizarea rutelor alternative, iar tranzitarea Bistriței să se întâmple doar în mod excepțional.

În funcție de destinație, municipiul poate fi ocolit fie prin județele învecinate, fie pe rutele Beclean – Năsăud – Bistrița (cartier Unirea) – Livezile sau Beclean – Năsăud – Ilva Mică – Strâmba – Josenii Bârgăului, ținându-se cont, bineînțeles, de alegerea unui traseu potrivit pentru tonajul autovehiculului”, a transmis Prefectura Bistrița.

Găsiți AICI modelul declarației pe propria răspundere pentru circulația pe timp de zi, pentru perioada în care municipiul Bistrița și localitățile componente va fi în carantină.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania