Mai mulţi timişoreni s-au revoltat pe paginile de socializare, după ce o pictură murală care reprezintă Catedrala Metropolitană din Timişoara, a apărut pe unul dintre căminele studenţeşti din oraş, însă fără crucile de pe turle. Pictura a fost realizată în cadrul unui proiect girat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană în care 11 picturi murale sunt realizate pe clădirile căminelor studenţeşti din Timişoara. Tema din acest an a programului este istoricul, specificul şi spiritul Timişoarei, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.

Pictura care reprezintă Catedrala Mitropolitană fără crucile de pe turle a stârnit indignarea timişorenilor. Aceştia au postat numeroase mesaje pe paginile de socializare. 

Şi fostul viceprimar al municipiului Timişoara Adrian Orza îşi manifestă revolta faţă de imaginea în care un simbol al oraşului este modificată în acest fel. E a arătat că înţelege libertatea de exprimare, dar că nu se lasă ”ademenit” să creadă că aceste întâmplări sunt artă.

Reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală a Europei au transmis că ei au fost doar parteneri în proiect, că juriul a fost unul internaţional, iar artiştii sunt din Bucureşti.

O situaţie asemănătoare a avut loc în noiembrie 2017, atunci când pe afişul unui eveniment numit Upgrade My City, organizat la Timişoara, era reprezentată grafic Catedrala Mitropolitană, însă fără crucea de pe turla centrală. Printre organizatorii evenimentului de atunci se numărau Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, dar şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Atunci, organizatorii şi-a cerut scuze public şi au precizat că greşeala nu a fost intenţionată, ci doar un efect al unui intrument folosit pentru editarea afişului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.