Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a susținut astăzi o conferință de presă în care a prezentat modul în care instituția pe care o conduce va lucra, începând de la 1 ianuarie 2021, cu primăriile din județ. Practic, alocările financiare vor fi făcute după un set clar de indicatori de performanță, fără a se mai ține cont de apartenența politică a primarilor.

Revoluția începută de Ilie Bolojan după preluarea funcției de președinte al CJ Bihor continuă, el anunțând astăzi într-o conferință de presă depolitizarea relației dintre Consiliul Județean și primăriile din județ. Mai exact, cuantumul banilor pe care CJ Bihor îi va aloca fiecărei unități administrativ-teritoriale va fi unul strict legat de 12 indicatori de performanță grupați în trei categorii: 1. Buna gestionare a banilor publici, 2. Curățenie în tot județul și 3. Fonduri atrase și capacitate administrativă.

”Schimbarea la față a județului Bihor este obiectivul principal al acestei conduceri investită de bihoreni prin votul lor. Asta nu se poate face fără să avem ca parteneri primarii din județul Bihor, indiferent de culoarea politică, indiferent de mărimea localității, iar pentru asta avem nevoie de resurse, de parteneri și avem nevoie să știm care este drumul pe care trebuie să îl urmăm. Pentru asta, am făcut o radiografie a tuturor unităților administrativ-teritoriale. În baza acesteia, propunem ca începând de anul viitor relația dintre CJ Bihor și primării, alocările de fonduri, politicile noastre se vor baza pe chestiuni obiective, în așa fel încât aspectele politice să devină secundare ”, a declarat Ilie Bolojan.

Astfel, toate datele statistice raportate de către fiecare unitate administrativ-teritorială sunt preluate și analizate de către CJ Bihor, iar fondurile vor fi alocate ținând cont de acestea. De exemplu, pentru categoria ”buna gestionare a banilor publici”, vor fi luate în considerare cinci aspecte: cheltuieli de personal/cap de locuitor (cât îi costă pe cetățeni serviciile publice oferite de primării), cheltuieli de personal raportat la venituri proprii (arată dacă o primărie are venituri pentru a suporta cheltuielile de personal), venituri din impozit pe salarii (IVG – Impozitul pe Venitul Global, cel care arată dacă există locuri de muncă, venituri pe teritoriul unei localități), venituri proprii (fără IVG) raportat la locuitori sau gospodării (impozitele pe proprietăți și, având în vedere valoarea de piață a proprietăților arată dacă nivelul de impozitare este stabilit corect și echitabil), gradul de colectare al veniturilor (arată în ce măsură ăși previzionează corect veniturile, dacă le încasează sau nu). Ilie Bolojan spune că se dorește să existe servicii publice la costuri rezonabile în județ și de asemenea, servicii sustenabile.

”Este anormal să vii să ceri bani de la statul român sau de la CJ în timp ce tu ai un grad de încasare de 50-60%. Îți dăm banii altora, cu care s-ar putea face alte lucrări”, a spus Bolojan.

Pentru categoria ”fonduri atrase și capacitate administrativă” sunt două aspecte care vor fi luate în considerare, respectiv fondurile europene și guvernamentale atrase dar și investițiile funcționale.

”Urmărim să aducem mai multe fonduri europene sau guvernamentale, asocierea primăriilor pentru a gestiona unele proiecte, dar și finalizarea și punerea în funcțiune a proiectelor în curs. Sunt zeci de proiecte pe PNDL neterminate din incapacitate administrativă, din indolență, din vina constructorilor, datorită unor proiecte proaste. Sunt tot felul de cauze. Primăriile trebuie să înțeleagă că au o responsabilitate și se va puncta această chestiune de a finaliza proiectele pe care le-au câștigat”, a mai spus Bolojan.

Bolojan s-a declarat convins că în anii viitori, alături de ceea ce face CJ Bihor, se va vedea și o mai bună activitate a primăriilor. Ilie Bolojan a spus că în perioada următoare vor fi făcute recomandări fiecărei primării pentru încadrarea în indicatori optimali pe care îi pot respecta și care vor aduce fie economii serioase, fie venituri în plus.

”Am încredere în primarii din județul Bigor că vor face ceea ce trebuie și vor dovedi că sunt buni gospodari dacă regulile jocului sunt clare și sunt corecte pentru toată lumea.” a concluzionat președintele Consiliului Județean Bihor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania