Sărbătoarea „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, denumită în popor „Ovidenie” sau „Obrejanie” se sărbătorește în fiecare an la data de 21 noiembrie.
Sărbătoarea amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost dusă de către părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. În noaptea de Ovidenie se spune că se deschid cerurile, animalele pot să vorbească și oamenii le pot înțelege graiul. Creştinii aprind lumânări pentru cei plecați dintre noi, în credinţa că, astfel, ei vor avea drum luminat prin lumea de dincolo. În această zi se dau pomeni pentru oamenii care au murit înecați și fără lumânare și pentru copiii morți nebotezați. Această sărbătoare se ţine cu sfinţenie de către femei, pentru protejarea de boli a celor din casă. Pentru a avea spor și belșug în anul care urmează, femeile și bărbații nu lucrează nimic prin gospodărie. În această zi e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică e dezlegare la pește. Bătrânii spuneau că, dacă în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă, iar dacă va fi înnorat, iarna va fi grea.
Text scris de Gabriela Filip-muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Fotografii: Gabriel Motica (Fotomotica), Arhiva MJEAP
Această rubrică este susținută de către Consiliul Județean Maramureș și își propune să sprijine și să facă cunoscute tradițiile și frumusețile Maramureșului. Rubrica este realizată în colaborare cu instituțiile de cultură și artă ale județului Maramureș.