Un colegiu din Cugir, modernizat din fonduri europene

Un nou contract de finanţare nerambursabilă contractat pentru oraşul Cugir creşte la şapte milioane de euro investiţiile realizate de administraţia locală în dezvoltarea sistemului de educaţie.

Este vorba despre proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educaţională Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir”, a cărui valoare totală este de peste 12 milioane lei şi prin care vor fi reabilitate trei corpuri de clădire ale acestei unităţi de învăţământ, a anunțat ADR Centru.

Aproape 500 de elevi şi cadre didactice şi auxiliare de la această unitate de învățământ vor beneficia, începând cu 2024, de rezultatele acestui proiect, care îşi propune creşterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic din oraş, prin îmbunătăţirea calităţii infrastructurii educaţionale.

Lucrările prevăzute în proiectul din Cugir includ consolidarea elementelor, subansamblurilor sau ansamblului structural pentru clădirile şcolii propriu zise, a sălii de sport şi a cabinetelor de specialităţi. Se propune inclusiv demolarea parţială a unor elemente structurale sau nestructurale şi introducerea unor elemente structurale. În cadrul investiţiilor vor fi realizate: anveloparea termică a clădirii, precum şi înlocuirea instalaţiilor termice, electrice, sanitare şi de alimentare cu apă. Centralele termice vor fi cu unele pe combustibil gazos, în condensare şi toate spaţiile vor fi dotate cu instalaţii de stingere a incendiilor. Pe clădiri vor fi montate panourilor solare pentru asigurarea apei calde menajere, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED şi cu economizoare de energie. Din punct de vedere al accesului vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, iar pe clădirea şcolii propriu zise va fi instalat un lift exterior. După lucrările de construcţie, în toate cele trei clădiri se vor achiziţiona mobilier şcolar nou, echipamente didactice moderne şi sisteme TIC moderne.

Pe lângă acest proiect pentru învăţământul tehnic, administrația locală din Cugir investește fonduri europene în reabilitarea a trei unităţi de învăţământ preşcolar din cadrul Şcolii Gimnaziale „Iosif Pervain” şi de la Şcoala Gimnazială „Singidava” şi în proiectul de modernizare a Şcolii Gimnaziale nr.3, fiind vorba, în total, de peste 32 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii educaţionale, inclusiv achiziţionarea de dotări.

„Solicitările concetăţenilor mei sunt deosebit de diversificate, dar toţi sunt preocupaţi de buna dezvoltare a comunităţii noastre. Noi, la nivelul administraţiei publice locale, am pregătit proiecte în diferite domenii, pentru creşterea mobilităţii, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, dar şi pentru vârstnici. Valoarea totală a proiectelor gândite de noi în această perioadă, 2014-2020, se apropie de 150 milioane lei, din care peste 20% sunt dedicate creşterii calităţii învăţământului, deoarece suntem foarte preocupaţi de asigurarea celor mai bune condiţii pentru generaţia tânără. Învăţământul tehnic din Cugir a început să se dezvolte în urmă cu aproape 125 de ani, dar o adevărată şcoală tehnică a apărut oficial doar în 1927. De-a lungul timpului, această şcoală s-a dezvoltat, odată cu evoluţia industrială a oraşului nostru, întrând în oarecare declin în anii de după 1990. Acum, în ultimii 5-10 ani, am văzut că se creează o nouă industrie în Cugir, folosind resursele umane locale. De aceea am pregătit acest proiect, pentru a susţine învăţământul tehnic cu resurse publice. Prin acest proiect dorim să impulsionăm învăţământul dual din oraşul Cugir, în sprijinul tuturor agenţilor economici din zonă. În plus, noi investim şi în reabilitarea Internatului colegiului „Lăzărescu”, folosind fonduri locale, iar lucrările ar trebui să fie gata înainte de finalizarea proiectului de reabilitare a spaţiilor de învăţământ. Împreună cu echipele tehnice, ne vom concentra pe finalizarea acestor proiecte, astfel încât să pregătim noi cereri de finanţare, care ar putea fi realizate prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă sau prin viitorul Program Operaţional Regional, pentru a creşte calitatea vieţii cetăţenilor din oraş”, a declarat primarul Cugirului, Adrian Teban.

„Administraţia publică locală din Cugir, implementează în total opt proiecte REGIO în această perioadă, toate fiind importante pentru comunitatea locală. Lăsând la o parte investiţiile majore pentru creşterea mobilităţii urbane, domeniul educaţional este cel mai important pentru edili. Acesta este rolul fondurilor europene: să degreveze bugetele locale, astfel încât fondurile locale să poată fi folosite pentru diverse investiţii locale de dezvoltare. La Cugir oamenii văd rezultate concrete şi cunosc faptul că finanţările din bani europeni pentru infrastructură, pentru iluminat public, pentru sănătate şi educaţie duc la creşterea calităţii vieţii. La nivel regional, prin Axa Prioritară 10 susţinem investiţiile pentru formare profesională prin 13 proiecte pentru licee tehnice sau tehnologice. Aceste cereri de finanţare au o valoare totală de circa 160 milioane lei, din care în judeţul Alba vor fi atrase aproape 65 milioane lei. Pe lângă acest proiect şi cel contractat pentru construirea unei clădiri noi la Liceul Tehnologic Sebeş, în judeţul Alba se vor implementa în curând şi proiectele de reabilitare şi dotare a Colegiului Tehnic Aiud şi de reabilitare a Liceului Tehnologic din Jidvei,” a afirmat directorul  general al ADR Centru, Simion Creţu.

Ioana Pop