Guvernul României susține alocarea a 500 de milioane de euro către colegiile centenare, din fondul de 1.05 miliarde de euro propus pentru finanțarea Educației în Planul Național de Relansare și Reziliență, scrie edupedu.ro. Practic, cele câteva zeci de colegii care ființează de mai bine de 100 de ani și care sunt cele mai performante din țară, vor primi sume consistente ce vor putea fi folosite pentru lucrări de reabilitare a construcțiilor sau pentru extinderea lor, pentru dotări și extinderea bazei materiale, dar și pentru finanțarea diferitelor programe și proiecte de curriculum. Fondurile vor fi alocate prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene, pe baza unor proiecte de finanțare depuse de fiecare școală în parte.

Pe lângă cele 500 de milioane de euro destinate colegiilor centenare, Guvernul propune alocarea, prin același Plan Național de Relansare și Reziliență, a sumei de 350 milioane de euro în 18 campusuri școlare din învățământul profesional și tehnic.

Ministrul Marcel Boloș s-a întâlnit și a discutat online cu reprezentanții Alianței Colegiilor Centenare (ACC), asociație în care sunt înscrise majoritatea celor aproximativ 80 de colegii centenare din țară și care ființează de aproape un deceniu.

Octavian Polexa

Profesorul Octavian Polexa, membru al Consiliului Director al Alianței Colegiilor Centenare, a declarat în exclusivitate pentru Știrile Transilvaniei că la discuția cu ministrul Boloș s-a pus problema folosirii acestor sume de bani. Reprezentanții ACC au spus că fiecare colegiu centenar are o problematică specifică, iar orice intenții de derulare a unor programe finanțate prin acest fond trebuie mai întâi discutate și agreate cu reprezentanții fiecărei unități administrativ-teritoriale, primăriile fiind cele care dețin clădirile acestor colegii.

”Este remarcabil că guvernul a decis alocarea acestor sume unor colegii care fac performanță și sunt un etalon pentru educația din România, dar care au fost pentru prea mult timp lăsate în uitare în ceea ce privește baza materială, dotările sau reabilitărilor corpurilor de clădire care sunt, vă dați seama, foarte vechi. Avem clădiri ale unor colegii care sunt mai vechi de 150 de ani și care au nevoie urgentă de lucrări majore de reabilitare sau extindere, de adaptare la cerințele actuale. Dacă ne gândim că sunt aproximativ 80 de colegii centenare în țară, vă dați seama că cele 500 de milioane de euro împărțite la 80 rezultă o sumă considerabilă pentru fiecare colegiu în parte”, a spus Octavian Polexa.

Profesorul Polexa a mărturisit că în timpul discuțiilor cu ministrul Marcel Boloș a făcut propunerea ca mai multe școli din același județ să poată să formeze clustere pentru a depune în comun proiecte de finanțare cu valori mai mari, precum ar fi cel propus chiar de către domnia sa la Brașov, respectiv finanțarea unui campus preuniversitar. În esență, mai multe școli s-ar asocia într-un astfel de proiect care ar aduce fondurile necesare finanțării unui campus care ar putea conține atât o bază materială de excepție cât și dotări conexe precum un bazin de înot educațional, sală de sport multifuncțională sau alte dotări pe care unitățile școlare respective să le folosească în comun.

Marin Florin Ilieș

La rândul său, Marin Florin Ilieș, directorul Colegiului Național ”Decebal” Deva, cel mai prestigios colegiu din județul Hunedoara, a declarat pentru Știrile Transilvaniei că școala pe care o reprezintă este membră fondatoare a Alianţei Colegiilor Centenare, iar decizia Ministerului Fondurilor Europene de a finanţa modernizarea infrastructurii colegiilor centenare şi dotarea cu echipamentele necesare laboratoarelor şi spaţiilor şcolare, este lăudabilă şi imperios necesară.

”Colegiul Naţional „Decebal” din Deva este o şcoală care cu adevărat şi-a construit un renume, lucru care ne bucură, ne stimulează, dar ne şi responsabilizează. Din anul 2008, chiar de la înfiinţare, suntem membri fondatori ai Alianţei Colegiilor Centenare. Decizia Ministerului Fondurilor Europene de a finanţa modernizarea infrastructurii colegiilor centenare şi dotarea cu echipamentele necesare laboratoarelor şi spaţiilor şcolare, este lăudabilă şi imperios necesară. Cu siguranţă, vom depune proiect pentru componenta II.3, PI32 – „Ȋnvestiţii în Colegiile Naţionale de Educaţie Centenare – centre naţionale de educaţie bazate pe inovaţie şi specializare inteligentă”, a declarat Marin Florin Ilieș.

România este în prezent în etapa pregătirii documentelor pentru atragerea celor peste 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le-a negociat cu Comisia Europeană din planul NextGeneration EU. În prezent, există o variantă de lucru care prevede ca din acești bani să fie alocați domeniului Educației puțin peste 1 miliard de euro, din care învățământul preuniversitar să primească 850 de milioane de euro. Autorii Planului Național de Relansare și Reziliență susțin că problema cea mai mare legată de infrastructură ar fi la colegiile centenare unde un procent important de unități și instituții de învățământ de stat, în special colegii naționale de educație centenare, funcționează în clădiri încadrate ca având risc seismic sau niveluri ridicate de risc la incendiu.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania