Președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, i-a primit marți pe reprezentanții Tășuleasa Social, inițiatori ai proiectului Via Transilvanica.

Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, Tibi Ușeriu, membru și ambasador Tășuleasa Social, și Ana Szekely, director executiv al asociației, au prezentat conducerii CJ Hunedoara proiectul și prima schiță a traseului din județul Hunedoara care va măsura peste 160 de kilometri și va parcurge cele mai frumoase zone.

Anul viitor, Via Transilvanica va ajunge și în județul Hunedoara. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. În acest sens, președintele CJ Hunedoara i-a desemnat pe Costel Avram – administrator public și Bogdan Hăulică – consilier la Cabinetul Președintelui să coordoneze activitățile de identificare în teren a traseelor turistice care vor face parte din Via Transilvanica.

„Am stabilit o primă întâlnire cu colegii de la Serviciul Public Județean Salvamont pentru a demara cât mai repede activitățile din teren. Vremea rea ar putea îngreuna identificarea traseelor, dar suntem optimiști. Dacă ne mobilizăm, putem avea în ianuarie toate documentele pregătite pentru a aproba acest parteneriat prin hotărâre de consiliu județean. La o primă estimare, cred că acest proiect va fi finalizat în luna iulie a anului viitor, Hunedoara câștigându-și astfel locul pe harta acestui proiect admirabil”, a declarat Costel Avram.

Bornele kilometrice care vor fi amplasate pe traseul Via Transilvanica sunt realizate din andezit, păstrează specificul locului și sunt achiziționate exclusiv din donații.

Via Transilvanica este un traseu de 1.000 de kilometri care dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin. Este un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, în județul Bistrița‑Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural etc. Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare.

Ruta “Via Transilvanica” este împărțită în șapte regiuni istoric culturale: Bucovina, Călimani, Terra Siculorum, Terra Saxonia, Valea Mureșului, Terra Daco Romana și Valea Cernei. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinți și Caraș Severin.

(FOTO: Via Transilvanica / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania