Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat marți, în conferința de presă săptămânală, că pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, Târgul de Crăciun nu va fi organizat în acest an, iar evenimentele care aveau loc în mod tradițional în perioada sărbătorilor de iarnă nu se vor ține. Inclusiv concertul de Revelion. În acest an nu se va mai monta nici cupola de lumini din Piața Victoriei.

Principalele declarații ale primarului Timișoarei despre organizarea sărbătorilor de iarnă

„Scopul meu este ca, pe de o parte, bineînțeles, să respectăm absolut toate regulile necesare și să acceptăm realitatea în care ne aflăm, și asta este că nu ne putem aduna în public în grupuri mari, dar, pe de altă parte, să avem totuși și un reper al normalității, să simțim cu toții, inclusiv copiii noștri, că vin sărbătorile, vine această perioadă foarte tradițională pentru noi toți. Am încercat să găsim un echilibru între cele două obiective, care amândouă sunt importante. Asta înseamnă, în primul rând, că nu vom organiza niciun fel de evenimente de Crăciun sau în perioada asta și nici de Revelion. Din păcate, nu va fi tradiționalul concert de Revelion în centru. De 1 Decembrie, de Ziua României, de obicei și atunci sunt concerte, acolo va fi doar ceremonia oficială, organizată de prefectură, dar nu alte festivități. Dar, bineînțeles, o să fie în oraș steaguri, să avem, totuși, simboluri pentru aceasta zi importantă”.

„În ceea ce privește iluminatul public de Crăciun, o să avem iluminat în centrul orașului, în Piața Victoriei, Alba Iulia, și așa mai departe. Vom avea niște proiecții pe clădiri, împodobim brazii existenți în centru, tocmai pentru a arăta că, chiar dacă trăim vremuri extraordinare, sunt câteva lucruri care rămân la fel. Nu vom pune cupola în acest an. E și destul de scumpă, costă 15.000 de euro, dar în primul și primul rând nu vrem să creăm un spațiu unde să se strângă oameni. Dar cea mai mare schimbare, să zicem, că vom avea în cartiere mai des, mai descentralizat, locuri în care o să avem iluminat public. În Parcul Pădurice cred că s-a pus deja un tunel luminos și copaci împodobiți cu ghirlande, la parcul de la Uzina de Apă o să fie iluminat festiv, în Parcul Petöfi Sándor o să fie copaci împodobiți și în Piata Avram Iancu o să fie ghirlande luminoase. În aceste patru locuri din Timișoara vrem să încercăm să aducem acest spirit de Crăciun și în cartiere și asta, bineînțeles, o să încercăm și în anii viitori din ce în ce mai mult să descentralizăm atmosfera din centru și în cartiere. Bineînțeles că și societățile primăriei vor împodobi, ca și în anii trecuți, cele patru poduri vor fi impodobite de Colterm, Piețe SA o să împodobească piețele Traian și Iosefin, SDM o să pună ceva pe străzile cetății. Încercăm să acoperim cât mai mult în Timișoara, dar fără se creăm un punct unic unde să se înghesuie oameni”.

„În ceea ce privește Târgul de Crăciun, bineînțeles că situația este foarte fluidă. Ceea ce este foarte clar este că nu vom avea un Târg de Crăciun așa cum știm în Piața Victoriei, în centru. Dacă ne permite situația, și asta vom evalua cu fiecare săptămână ce vine, dacă ne permite situația atât din punct de vedere epidemiologic, cât și legal, pentru că nu știm ce restricții o să mai vină, atunci o să punem în mai multe cartiere două – trei căsuțe în care se poate vinde un kurtos sau alte lucruri care se mănâncă de Crăciun, dar asta este cumva maximum ce o să ne putem permite din punct de vedere epidemiologic. Deci dacă situația ne va permite vom avea în cartiere mici căsuțe, maxim două – trei, la o mică distanță, pentru a avea măcar un pic un spirit de târg de Crăciun.”

(FOTO: Facebook / Evenimente Primăria Timişoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania