fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATESingurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din regiunea de nord-vest, construit...

Singurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din regiunea de nord-vest, construit în Cluj

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Județean (CJ) Cluj a transmis Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a proiectului de edificare a Centrului Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie în lista celor care vor fi finanțate cu fonduri nerambursabile prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

Centrul urmează să fie realizat prin renovarea și recompartimentarea actualei clădiri a Clinicii de  Medicina Muncii și Boli Profesionale și construirea unui pavilion nou, conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală.

La finalizarea investiției, în aceste clădiri va fi relocată Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj, cea care funcționează în prezent pe strada Victor Babeș, la numărul 43.

Ambele clădiri se află în proprietatea Consiliului Județean și în administrarea Spitalului Județean.

Durata estimată de execuție, din momentul demarării investiției, este de 18 luni. Odată finalizat proiectul, edificiul medical cu regim de înălțime D+P+4E va asigura, în cele mai bune condiții, tratamentul complex, neurochirurgical și endovascular, pentru aproximativ 3.500 de pacienți/an.

Potrivit administrației județene, această investiție de 45 de milioane de euro este extrem de utilă și necesară întrucât în regiunea de Nord-Vest a țării nu există un centru unitar de tratament al patologiei vasculare cerebrale, iar în prezent bolile aparatului circulator reprezintă principalele afecțiuni cauzatoare de deces. Totodată, condițiile și dotările existente în prezent în Clinica de Neurochirurgie nu permit dezvoltarea unui centru de tratament complex al accidentelor vasculare cerebrale, clădirea inaugurată în anul 1903 nefiind adecvată, chiar dacă a fost supusă, de-a lungul timpului, unei serii de renovări și reparații capitale.

„Susțin acest proiect unic, de importanță majoră pentru regiunea de nord-vest și pentru întreaga țară. Acest Centru de elită va răspunde atât cerințelor impuse de patologia vasculară și neurochirurgicală, cât și exigențelor unei asistențe medicale de cea mai înaltă calitate”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

(FOTO CREDIT: David Mark / Pixabay)

Ovidiu Petrovai

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel