11 proiecte de hotărâre au fost aprobate în ședința extraordinară de luni a Consiliului Județean (CJ) Maramureș, o parte dintre ele cu impact major asupra dezvoltării infrastructurii județului și creșterii economice și turistice a Maramureșului.

În unanimitate, aleșii maramureșeni au aprobat măsurile privind realizarea obiectivului de investiții ”Varianta de ocolire Baia Mare”, un drum de 31 km, pe traseul Bușag – Baia Sprie. Se va asigura, astfel, conectivitatea cu toate drumurile naționale și județene din zona adiacentă municipiului Baia Mare, fapt care va contribui la dezvoltarea regională a zonei.  Unitatea de implementare a proiectului este Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu municipiul Baia Mare.

Un alt proiect care va contribui la deschiderea județului Maramureș din perspectivă economică și turistică este cel care vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Extindere și Modernizare Terminal pentru Pasageri la Aeroportul Internațional Maramureș”. Proiectul are o valoare de 309 milioane de lei și o durată de realizare a lucrărilor de 24 de luni. Aeroportul va avea, după extindere, o suprafață de 15.000 de metri pătrați, o capacitate mult mai mare de trafic aerian și toate utilitățile unui aeroport de top. În acest moment se lucrează la calculul cost-beneficiu și la studiul de fezabilitate, iar în decembrie proiectul va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Ca urmare a rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Maramureș pe anul 2020, suma de 200.000 lei a fost alocată asistenței sociale, iar alte 200.000 lei au mers la capitolul sănătate. ”În Legea bugetului  s-a specificat că Guvernul susține 50% din drepturile care revin asistenților persoanelor cu nevoi speciale, cealaltă parte fiind asigurată de primării. Însă primăriile nu au făcut alocarea bugetară așa cum stabilește legea și au pus mai mulți bani pentru investiții. Am primit asigurări de la Guvern că, începând de anul viitor, va fi o reglementare care nu va mai permite asemenea situații. Nu exclud nici acum varianta ca unele primării să nu plătească acești bani și de aceea vom urmări acest lucru”, a declarat președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan.

O măsură necesară pe perioada pandemiei a fost aprobată prin hotărârea de consiliu care prevede reorganizarea și relocarea locurilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare – unul din spitalele-suport COVID. Astfel, acest spital va trata exclusiv pacienții infectați cu COVID-19, iar pacienții cu alte afecțiuni din cadrul său vor fi transferați la Policlinica nr. 2 Baia Mare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania