46 de localități din județele Sibiu și Brașov vor beneficia de ample lucrări de extindere și modernizare a infrastructurii care vor aduce o creștere a calității vieții pentru aproximativ 290.000 de locuitori.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Miercuri s-a semnat la Primăria Sibiu Acordul prealabil de măsuri ce precede semnarea Contractului de finanțare a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele  Sibiu şi Braşov”.

Documentul, semnat de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, directorul general al Apă Canal Sibiu SA, Vasile Maier Bondrea, și de președintele Asociației de Dezvoltare Intracomunitară ”Asociația de Apă Sibiu”, Corina Bokor,  stabilește ultimii pași rămași în accesarea noilor fonduri destinate dezvoltării infrastructurii de apă și canalizare din aria de operare a Apă Canal Sibiu SA, precum și data încheierii Contractului de finanțare: 30 decembrie 2020.

Potrivit Primüriei Sibiu, valoarea investițiilor realizate cu sprijin european este de 175 de milioane de euro fără TVA, proiectul având o valoare finanțabilă de circa 190 milioane de euro (valoare care include creșteri datorate inflației sau a prețurilor unitare), majoritatea sumei fiind destinată reabilitării si extinderii sistemelor de alimentare cu apă potabilă.

Pentru municipiul Sibiu sunt prevăzute lucrări în valoare de 68,8 milioane de euro, din care vor fi asigurate extinderi și reabilitări de rețele apă potabilă și colectoare de canalizare, reabilitarea aducțiunilor din sursele Gura Râului și Sadu, îmbunătățirea  tratabilității Uzinei de apă ”Dumbrava”, modernizarea Laboratorului central de analize apă, precum și îmbunătățiri ale proceselor Stației de epurare Mohu, unde va fi extinsă treapta mecanică de reținere a deșeurilor și construită o instalație de uscare a nămolului tehnologic. Practic, este vorba de cea mai mare investiție în infrastructura de apă și canalizare a Sibiului, ce va genera o creștere a nivelului calitativ al serviciilor din municipiu si localitatile limitrofe.

La nivelul județului Sibiu, noul program investițional va permite alimentarea cu apă a zece noi localități (Miercurea Sibiului, Dobârca,  Apoldu de Sus, Roșia, Daia, Nou, Cașolț, Cisnădioara, Săcădate și Ruși), canalizarea din comuna Poplaca va deveni funcțională prin construirea unui colector de transport apă uzată până în Sibiu, iar în orașul Miercurea Sibiului vor fi construite rețele noi de apa potabilă si de canalizare precum și o stație de epurare ape uzate.  Acestora li se adaugă construirea de noi aducțiuni – cele mai importante fiind Sibiu – Tilișca și Sibiu – Șura Mare – Slimnic – Ruși, reabilitarea de uzine de tratare și stații de epurare, a rezervoarelor de înmagazinare a apei potabile, a rețelelor de apă și canalizare, obiective ce vor asigura buna funcționare întregii infrastructuri de gestionare a apei în localitățile unde activitatea este  asigurată de către operatorul regional Apă Canal Sibiu SA.

Valoarea totală a lucrărilor pentru județul Sibiu este de 129,3 milioane de euro.

În județul Brașov se are în vedere realizarea de rețele pentru apă potabilă în  localitățile: Voila, Dridif, Ludișor, Voievodeni, Mândra, Toderița, Recea, Berivoi, Dejani și Gura Văii. Municipiul Făgăraș va beneficia de reabilitarea aducțiunii Pojorta, iar Stația de epurare va fi modernizată și adusă la standardele actuale vizând protecția mediului. De asemenea, vor fi construite și reabilitate rezervoare de înmagazinare apă potabilă, stații de pompare apă potabilă și apă uzată, stații de clorinare etc, toate pentru a asigura cadrul necesar unui serviciu continuu și de calitate. Valoarea investițiilor pentru localitățile din județul Brașov, aflate în aria de operare a Apă Canal Sibiu SA, este de  44,6 milioane de euro.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania