Specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău au identificat recent o aşezare rurală romană civilă, la Sânmihaiu Almaşului, în județul Sălaj.

Așezarea a fost descoperită după o serie de periegheze (cercetări de suprafață) sistematice, scanări fotogrammetrice, scanari geofizice, precum și după o săpătura arheologică necesară confirmării anomaliilor magnetice.

“Scanările geomagnetice realizate de către colegii și prietenii noștri Cristian Ardelean și Adriana Sărășan (Muzeul Național al Banatului) au conturat imaginea intra-site a unei așezări romane rurale, identificată în prealabil în vara anului 2020 printr-o cercetare de suprafață. Situl (care se extinde aproximativ pe o suprafață de 2.6 ha) poate fi încadrat în tipul așezărilor rurale romane de tip vicus, de sorginte non-militară. Evaluarea intruzivă proaspăt realizată a avut ca scop verificarea unor anomalii care au apărut în zona centrală a sitului. Astfel, au fost identificate o serie de fundații de piatră (puternic afectate de procesul agricol intensiv din ultimii ani) de la o clădire care cel mai probabil avea o elevație de lemn. Totodată, marea supriză a fost să constatăm ca, cel puțin în suprafața cercetată de noi, există o fază anterioară, confirmată prin existența unei clădiri din bârne, stâlpi și pereți de lemn”, au transmis reprezentanții MJIA Zalău.

Potrivit materialului arheologic și relațiilor stratigrafice, funcționarea clădirii din a doua fază  se încheie undeva înspre jumătatea secolului al III-lea. Cercetările urmează să fie extinse anul viitor, au anunțat specialiștii muzeului.

(FOTO: muzeuzalau.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania