13.7 C
Cluj-Napoca

S-a stins organizatorul festivalului ”Servus Transilvania”

Publicat:

Otto Wagner, cel care a gândit și a organizat timp de mai mulți ani ”Servus Transilvania Fest” a plecat la îngeri să le vorbească despre Transilvania lui dragă.

Otto Wagner a condus Asociația Servus Transilvania, cea care timp de mai mulți ani a pus pe picioare un festival multicultural la Biertan. ”Servus Transilvania Fest” a fost un festival multicultural pentru tineret, care a promovat talente din domeniul muzical, teatral și al dansurilor tradiționale din Transilvania.

La fiecare ediție a festivalului au participat artiști români, maghiari și sași din Transilvania, precum și invitați din Germania, patria care îl adoptase pe Otto Wagner, dar în care nu s-a simțit niciodată ”acasă„.

Cea de-a treia ediție a festivalului a avut loc în anul 2017, fiind un adevărat regal de muzică rock. Festivalul artistic a fost conceput în jurul unui concurs jurizat pentru 12 trupe de tip newcomer si 19 trupe în recital. De asemenea, la festivalul organizat la Biertan în 2017 a fost și o secțiune de târg de produse organice si hand-made unde zeci de artizani din Ardeal au adus în fața publicului preparate gustoase, de la zacusca, la gemuri și branzeturi, dar si mezeluri de cea mai buna calitate, precum si o gama larga de articole confectionate de mana din pasla, lana, lemn, sticla, ceramica, metal, impletite, brodate sau pictate cu motive traditionale sau artistice.

Din păcate, Otto Wagner s-a îmbolnăvit și după anul 2017 nu a putut să mai coordoneze organizarea unuei noi ediții a ”Servus Transilvania Fest”. Astăzi, odată cu trecerea lui în neființă, îi plângem moartea, iar câțiva dintre cei mai apropiați prieteni, transilvaniști, au scris câteva rânduri despre Otto.

”Un om special, care nu a făcut, în viața lui frumoasă, niciun compromis major. S-a dus, așa cum a trăit, în liniște, fără să facă valuri, singur și demn în suferința lui. Aș vrea, atunci când va veni momentul, să pot avea tăria și demnitatea lui, în fața marii și inevitabilei treceri a fiecăruia dintre noi.A fost un transilvănean pur-sânge, care a avut curajul să-și susțină public ideile, nu doar cu vorbe ci și cu fapte. A lăsat în urma lui o moștenire inestimabilă. A reușit să ne unească, să ne insufle dragostea de Ardeal, de mult iubitul lui Heimat, Siebenbürgen. Nu ne rămâne altceva mai bun de făcut, pentru a-i păstra memoria vie, decât să reușim ceea ce-și dorea, cu atâta ardoare.”, a spus Tudor Duică, unul dintre transilvaniștii care l-au cunoscut și colaborat cu el.

”Avea multe în gând, el ce plecase din Transilvania lui iubită, din Siebenbürgen, și degeaba îi mersese mai bine financiar în Germania, inima-i rămăsese Acasă. Pentru că Transilvania a fost, și este în continuare pentru Otto acel Acasă, care nu poate fi înțeles greșit. Heimatul, Patria este un singur loc în sufletul oricui. În inima lui Patria însemna Regiunea Celor Șapte Cetăți. Acea iubire de Heimat i se auzea din fiecare propoziție, din fiecare cuvânt în timp ce-mi povestea viața lui, întâmplările ce i-au întors pașii în satul lui iubit, Birthälm / Biertan / Berethalom. Acolo l-am întâlnit personal și eu, pregătind de zor festivalul gândit și organizat de el, SERVUS TRANSILVANIA. A fost o întâlnire cu lacrimi de bucurie și îmbrățișări. La fel cum îmi curg și acum lacrimile, în timp ce scriu aceste cuvinte de rămas bun. Pentru că ne vom reîntâlni, mein Bruder, și vom avea multe de povestit.”, a spus și Vincze Zoltán, un alt transilvanist cunoscut, despre bunul său prieten Otto Wagner.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img