În sudul județului Hunedoara se află zona etnografică a Văii Jiului. Aici, iernile sunt cu adevărat magice. Peste satele răsfirate pe colinele înzăpezite, se înalță fire albe de mătase de la hornurile caselor. An de an, cabanele din stațiunile Straja și Parâng obișnuiesc să își primească vizitatorii cu sobele încălzite și mesele îmbelșugate.

Nu doar zăpada bogată și pârtiile generoase sunt cele ce atrag turiști în zonă, frumusețea peisajelor cu care a fost binecuvântat acest ținut îmbracă haine noi în fiecare anotimp, iar cei îndrăgostiți de munte găsesc întotdeauna motive pentru a reveni: parcuri de aventură, locuri neexplorate, muzee inedite și oameni cu mult umor și plini de viață.

Momârlanii Văii Jiului fac parte din una dintre cele mai pitorești comunități rurale de la noi. Despre ei se spune că au fost cei dintâi locuitori ai acestui ținut, fiind descendenți direcți ai vechilor daci. Aspecte importante din viața lor, cum ar fi nedeia, nunta sau înmormântarea, sunt descrise în colecțiile muzeului dedicat momârlanilor, unde sunt expuse costume tradiționale, țesături și piese de zestre, podoabe și obiecte folosite în gospodărie.

Bucătăria tradițională din zona Văii Jiului a fost influențată de una dintre vechile îndeletniciri principale ale oamenilor din satele de aici, și anume păstoritul. Foarte cunoscute și apreciate sunt păsatul momârlănesc cu brânză de oi, tocana de oaie la ceaun sau păcurarul (bulz).

Mai multe despre această zonă aflați pe www.descoperahunedoara.ro și în aplicația pentru telefoanele mobile, Discover Hunedoara.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania