Astăzi vă invităm să poposiți virtual într-o căsuță mai deosebită în #satuldepedeal, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Este vorba despre Casa Școală din Giulești.

Potrivit inscripției de pe meștergrindă, casa este datată în anul 1794 și a funcționat ca școală în localitatea Giulești, din Țara Maramureșului Voievodal. Casa școală, construcție de interes public, a fost ridicată din banii unui membru al comunităţii, iar apoi a fost donată de acesta pentru a fi folosită ca locuinţă pentru învăţător. La început, dascălii foloseau locuinţa şi drept şcoală, deoarece numărul copiilor era destul de redus. Plata acestora o făceau părinţii, în special în produse.

Casa-şcoală din Giuleşti a aparţinut familiei Roman, iar după înfiinţarea şcolilor de stat, construcţia a fost folosită ca locuinţă pentru anumite perioade de timp. În anul 1977, construcţia a fost adusă în muzeu, păstrându-i-se destinația inițială de casă-școală. Interiorul locuinţei a fost organizat astfel încât să sublinieze dubla sa calitate, de casă a dascălului şi şcoală pentru copiii satului. Construcţia se înscrie în rândul celor cu două încăperi: casă şi tindă. Casa este ridicată pe o fundaţie de piatră cu liant de pământ, peste care sunt aşezate tălpile din lemn de stejar, fasonat pe patru feţe cu barda şi încheiat la colţuri în “cheutori drepte”. Peste tălpi, până la jumătatea pereţilor, grinzile sunt tot din stejar şi fasonate pe patru feţe, apoi grinzile folosite sunt din brad sub formă de bârne rotunde.

Pe toată faţada, casa are prispă cu stâlpi ce se leagă de cunună prin chituşi ornamentaţi prin sculptare cu barda şi formează minunate arce de cerc. Acoperişul în patru ape este confecţionat din corni rotunzi de brad şi are învelitoarea din draniţă de brad, bătută la două rânduri.

Vă așteptăm cu drag, în #satuldepedeal, să vă aduceți aminte de anii copilăriei, iar pe cei mici îi invităm să descopere școala de odinioară a bunicilor.

Text: Gabriela Filip – muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Foto: arhiva MJEAPM

Această rubrică este susținută de către Consiliul Județean Maramureș și își propune să sprijine și să facă cunoscute tradițiile și frumusețile Maramureșului. Rubrica este realizată în colaborare cu instituțiile de cultură și artă ale județului Maramureș.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania