Spitalul Pediatric Monobloc care va fi construit la Cluj-Napoca va avea un total de 625 de paturi, în urma definitivării modalităţii optime de organizare.
Spitalul va avea 510 paturi pentru spitalizarea continuă, 50 pentru spitalizarea de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori.
“Consiliul Judeţean Cluj a recepţionat studiul care indică structura optimă a viitorului Spital Pediatric Monobloc, respectiv modul de organizare a serviciilor medicale ce vor fi oferite. Studiul a vizat, în principal, identificarea necesarului de paturi, definirea circuitelor şi a cerinţelor privind organizarea lor, gruparea funcţiunilor, tipurile de finisaje necesare etc. (…) Astfel, Spitalul Pediatric Monobloc va avea nu mai puţin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi şi, respectiv, 65 de paturi pentru însoţitori”, a anunțat vineri administrația județeană.
Oferta de servicii medicale va creşte şi ea, spitalul urmând să devină o alternativă viabilă pentru pacienţii care, în prezent, se adresează altor unităţi de profil renumite din România şi străinătate.
„Este un studiu extrem de important, care ne indică modul în care trebuie organizat Spitalul Pediatric Monobloc pentru a satisface cât mai bine nevoile micilor pacienţi şi pentru a corespunde celor mai exigente standarde în domeniu. Cu siguranţă va fi cel mai modern spital de acest tip din România şi va deservi judeţul Cluj şi întreaga regiune pentru foarte mult timp”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe.
Potrivit administrației județene, în noua unitate medicală accentul va fi pus pe îmbunătăţirea experienţei la internare a copiilor şi însoţitorilor lor, prin reducerea stresului provocat de o astfel de procedură, neplăcută pentru cei mici, iar printre funcţiunile anexe propuse în incinta noului spital cu profil regional se numără construirea unei creşe/grădiniţe, amenajarea unor trasee de plimbare şi spaţii de joacă, magazine de jucării etc.
Având în vedere faptul că media anuală a externărilor se situează în jurul valorii de 24.000, experţii care au întocmit studiul estimează o creştere a adresabilităţii viitorului spital pediatric, atât ca urmare a diversificării gamei de servicii medicale oferite şi a creşterii gradului de confort şi siguranţă pentru pacienţi şi aparţinători, cât şi a reducerii barierelor în accesarea acestor servicii, precum costul ridicat, distanţa prea mare, lipsa timpului, liste de aşteptare prea lungi etc.