Lucrările de construcție a parcării subterane de tip park and ride din Piața Emanuil Gojdu, din zona catedralei episcopale ortodoxe, au început miercuri, iar primarul Oradiei, Florin Birta, a prezentat detalii despre această investiție, în cadrul unei conferințe de presă pe teren.

Contractul de execuție pentru realizarea acestui parcări a fost semnat în 19 noiembrie anul acesta. Dintre cei șapte ofertanți care au participat la licitaţia organizată, în urma verificării documentelor câștigătoare a fost desemnată oferta asocierii Erbașu SA – Simbac SA. Valoarea lucrării este de 24,3 milioane de lei fără TVA.

„Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la începerea lor, așadar sper că anul viitor, de 1 decembrie, această parcare să fie dată în folosință – dacă în urma lucrărilor, dată fiind apropierea Cetății Oradea, care este monument istoric, nu vom întâlni unele obstacole care să întârzie realizarea acestui proiect”, a declarat Florin Birta.

Obiectivul principal al acestei investiții este realizarea unui parcaj subteran de tip park and ride cu un singur nivel, având regim de înălțime demisol. Capacitatea totală a parcajului este de 277 autovehicule, dintre care nouă locuri pentru motociclete. De asemenea, șase locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte șase pentru mașini electrice. Aria desfășurată totală a parcajului este de peste 6.400 de metri pătrați.

Parcajul va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieșire, ambele dinspre șanțul Cetății Oradea. Clădirea va cuprinde patru accese pietonale, atât la parter cât și la demisol, fiecare cuprinzând o scară închisă și câte un ascensor de opt persoane. De asemenea, în zona de acces au fost prevăzute și cabină portar/informații, stații de încărcare pentru mașini electrice, grupuri sanitare și spații tehnice.

Partea de parcaj va fi prevăzută și cu un sistem de semnalistică pentru circulație, respectiv indicatoare de circulație și o serie de marcaje prin afişaj electronic.

„Este bine de știut că va fi o parcare în care toți cei care vor veni să utilizeze această parcare, pe baza tichetului de intrare în parcare, vor putea circula în mod gratuit în aceea zi cu toate mijloacele de transport în comun, pentru că această parcare va fi operată în comun cu Oradea Transport Local. Parcarea este situată în această zonă pentru că este în apropierea liniilor de tramvai și axa de circulație de intrare în Oradea dinspre Cluj este una dintre cele mai aglomerate axe de circulație, aproximativ 20.000 de mașini intrând zilnic în Oradea dinspre Cluj”, a explicat primarul.

La suprafață se va amenaja o piațetă, parte a viitoarei zone pietonale din Piața Emanuil Gojdu, ce va deveni funcțională odată cu finalizarea pasajelor subterane.

Amenajarea presupune dalaj din piatră, mobilier urban (băncuțe, pergolă, stâlpi de iluminat) și plantări de arbuști și arbori, preponderent din specia coniferelor si foioaselor. Vor fi plantați în totalitate 63 de arbori, 638 arbuști, un gard viu din 225 de conifere care delimitează traseele pietonale, 196 plante cățărătoare pentru pergole și 2825 plante perene.

Realizarea parcării este asigurată în totalitate din fondurile administrației locale.

De asemenea, Florin Birta a reamintit și alte proiecte importante de pe axa Nufărul-Cantemir-Centrul Civic. În urmă cu o săptămână s-a semnat contractul de execuție pentru bulevardul Nufărul-Cantemir, unde lucrările vor începe în ianuarie 2021. Totodată, Primăria Oradea are în evaluare cele trei oferte pentru construcția pasajului din zona Pieței Mari, în cursul lunii martie urmând să înceapă lucrările și la acel pasaj, urmând să fie scoase la licitație și lucrările de execuție la pasajele din Centrul Civic din fața Catedralei. După estimările primarului, undeva în luna mai vor începe lucrările și aici.

„Așadar, în următorii ani axa de circulație Nufărul-Cantemir-Centrul Civic va fi o axă plină de  lucrări, dar cu siguranță după finalizarea lor această axă își va schimba total fața și va fi mult mai utilă celor care folosesc această zonă”, a declarat Florin Birta.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania