Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că a demarat proiectul de modernizare a drumului forestier ce leagă, prin Apuseni, zona Boga – Padiş din județul Bihor, de zona Doda Pilii – Răchiţele din județul Cluj. Modernizarea acestui tronson ar dezvolta turismul în zona munților Apuseni.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

După ce consiliile județene din cele două județe au asfaltat fiecare porțiunile de drum județean ce duc spre zona montană, a rămas un tronson de 10 km de drum forestier, din Padiş până în Ic Ponor.

”Avem acordul de principiu al primăriei Budureasa pentru transferul drumului forestier din proprietatea comunei în cea a Consiliului Județean Bihor, în vederea modernizării. În prima ședință de Consiliu din decembrie vom solicita preluarea terenului. Pe lângă preluarea drumului forestier, care are o lățime de aproximativ 6 metri, mai trebuie să preluăm de la Ministerul Mediului câte 2 metri, de o parte şi de alta a actualului drum forestier, pentru a ajunge la lățimea de 10 metri necesară amenajării drumului județean. Am primit acordul ministerului pentru această procedură şi de săptămâna viitoare vom iniția demersurile necesare.” a spus Ilie Bolojan

Președintele CJ Bihor susține că este nevoie să fie scoase din categoria de fond forestier cele 10 ha de teren care reprezintă suprafața totală a celor 10 km de drum nou. Pentru a compensa, va fi împădurită o suprafață echivalentă în zona montană limitrofă în cursul anului viitor.

”Ne propunem ca până la mijlocul anului viitor să avem toate aspectele juridice clarificate şi să terminăm, în paralel, şi studiul de fezabilitate. Estimăm că valoarea proiectului poate ajunge la 6 milioane euro, cam 600.000 de euro pe km de drum. Odată cu lucrările de modernizare vom amenaja şi o zonă de campare, ce va asigura condiții civilizate pentru turiștii din zona Glăvoi.”, a declarata Ilie Bolojan.

Conforma acestuia, lucrările ar putea începe efectiv în primăvara anului 2022.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comments are closed.