Evenimentul ”Crăciun în Maramureș”, organizat an de an de către Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, o să aibă loc și în 2020, desigur într-o formă adaptată contextului actual. În acest sens, reprezentanții muzeului au transmis o invitație tuturor copiilor pentru a se alătura unei inițiative care vrea să aducă poveștile de Crăciun, datinile și obiceiurile Maramureșului într-o formă virtuală.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Mai exact, reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș îi roagă pe toți copiii cu vârste între 3 și 14 ani să contribuie cu fotografii reprezentând datini de Crăciun, obiceiuri, colinde sau orice desen care să amintească de tradițiile acestei perioade. Tot ceea ce trebuie să facă este să își trimită creațiile până în 22 decembrie, prin mesaj pe pagina de Facebook Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, pagina de Facebook Muzeul Satului Baia Mare, sau prin email la contact@etnografie-maramures.ro. Este important ca toți cei care își trimit creațiile să își scrie numele, vârsta și localitatea unde locuiesc.

”Știm, știm că anul a fost ciudat pentru voi, așa a fost și pentru noi. La colindat nu știm încă dacă vom merge și cum vom merge… Poate nu o să ne umplem trăistuțele cu colaci, pupuți, mere și nuci și nu o să ne înfruptăm din cozonacii celor care ne primesc în case cu colinda…”, spun cu nostalgie reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Dar tot ei aduc și vestea bună: ”Stați așa: putem să ne facem chiar și așa sărbătoarea frumoasă, putem să ne creăm Crăciunul prin culoare și cuvânt”.

Așadar, dragi copii, fie că e vorba despre povești din Crăciunul de altădată, fie că aveți inspirația de a crea povești noi, sunteți invitați să povestiți despre datinile și obiceiurile de Crăciun, așa cum le știți, de acolo de unde sunteți voi sau bunicii voștri. ”Poate vă e la îndemână poezia și ne trimiteți prin ea un colind și fulgi de nea… sau ce ar fi să dați culoare prin desen brazilor și moșului, bunătăților și colacilor, ulițelor și satului? Poate reușiți să ne desenați un colind! Sau să îmbogățiți cartea lumii de colinzi cu altele făcute de voi. Ce frumos ar fi! Și dacă faceți ornamente, împodobiți-ne cu ele trimițându-ne poze în care să ne bucurăm de frumusețea lor”, vine invitația dinspre Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Cu toate creațiile voastre, va fi pusă la cale o expoziție virtuală, că așa sunt vremurile. O expoziție parte dintr-o nouă poveste de Crăciun la muzeu.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania