160 de voluntari veniți din toate colțurile țării au reușit în zece zile să reabiliteze și să pună în funcțiune 12 mori de apă și să amenajeze trei trasee turistice în comunele Gârnic, Șopotu Nou și Pârvova, din Caraș-Severin.

Inițiativa a aparținut Asociației Acasă în Banat și Fundației Orange, în cadrul proiectului „Salvăm Morile de Apă”.

Reprezentanții asociației consideră că punerea în valoare a morilor de apă din punct de vedere turistic, oferind un model alternativ și sustenabil pentru dezvoltarea locală, poate genera venituri pentru cei peste 1500 de localnici din vânzarea către turiști a făinii proaspăt măcinate și a produselor derivate.

Proiectul Salvăm Morile de Apă a fost finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Proiectul a cumulat aproximativ 4.000 de ore de muncă, pe parcursul a zece zile, din partea a 160 de voluntari. Peste 40 de voluntari sunt angajați ai companiei Orange, care și-au dorit să contribuie la salvarea patrimoniului mulinologic și la bunăstarea comunităților locale. În total, voluntarii au refăcut opt acoperișuri, au repus în funcțiune cinci mori de apă oprite, au reparat fundații și săpat canalele de aducere a apei. Pentru a include morile de apă în circuitul turistic, au fost refăcute podețele de acces, construite balustrade, trepte și cărări, au fost montate indicatoare și plăcuțe informative.

 „Suntem la finalul unui proiect extraordinar care ne-a purtat prin unele din cele mai pitorești sate din zona Banatului. A fost o mobilizare extraordinară, atât din partea voluntarilor cât și din partea localnicilor care ne-au susținut și s-au implicat pentru reușita acestui proiect. Ne dorim ca localnicii să devină conștienți că aceste mori de apă sunt adevărate valori care trebuie păstrate și folosite în continuare. Sunt convins că valorificarea patrimoniului local, agricultura ecologică și agroturismul sunt șansa satelor din Banatul montan. Asociația noastră va continua în următorii ani să lucreze îndeaproape cu aceste comunități pentru a le ajuta să intre în circuitul turistic”, a spus președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Asociația a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația este membră în cadrul International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări.

”Deși proiectul „Salvăm morile de apă” s-a derulat pe perioada pandemiei, acesta a reușit să funcționeze ca un motor pentru implicarea voluntarilor, care și-au dorit să sprijine mai mult ca oricând comunitățile locale, afectate și mai tare de acest context. În plus, proiectul ne-a demonstrat că implicarea și dorinta comunității este esențială în refacerea și salvarea patrimoniului, care poate fi apoi folosit pentru repornirea economiei locale”, a declarat Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România și coordonator de proiectul.

(SURSA FOTO / VIDEO: Asociația Acasă în Banat)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania