Papa Francisc a anunțat astăzi un an al Sfântului Iosif în cinstea a 150 de ani de la proclamarea sfântului ca patron al Bisericii Universale. Anul începe pe 8 decembrie 2020 și se încheie pe 8 decembrie 2021, conform unui decret autorizat de Suveranul Pontif. Decretul spune că Papa Francisc a stabilit un An al Sfântului Iosif, astfel încât „fiecare dintre credincioși, urmând exemplul său, să își întărească viața de credință zilnic prin împlinirea totală a voinței lui Dumnezeu”. Decretul informează și că Sfântul Părinte a acordat indulgențe speciale pentru a marca anul.
Decretul din 8 decembrie a fost emis de Penitențeria Apostolică, dicasterul Curiei Romane care supraveghează indulgențele, fiind semnat de Penitențiarul Major, Cardinalul Mauro Piacenza și de regent, Mons. Krzysztof Nykiel. Pe lângă decret, Papa Francisc a emis marți o scrisoare apostolică dedicată tatălui adoptiv al lui Isus. „Fiecare dintre noi poate descoperi în Iosif – omul care trece neobservat, o prezență zilnică, discretă și ascunsă – un mijlocitor, un sprijin și o călăuză în vremuri de restriște”, citim în scrisoarea intitulată „Patris Corde” (Cu inimă de tată) și datată pe 8 decembrie. „Sfântul Iosif ne amintește că cei care par ascunși sau în umbră, pot juca un rol incomparabil în istoria mântuirii.”
Papa Pius al IX-lea l-a proclamat pe Sfântul Iosif patron al Bisericii Universale la 8 decembrie 1870, prin decretul „Quemadmodum Deus”. Papa Francisc a promovat devoțiunea față de Sfântul Iosif de-a lungul pontificatului său. Și-a început slujirea papală la 19 martie 2013, în solemnitatea Sfântului Iosif, și și-a dedicat acestui sfânt predica la Liturghia de inaugurare. „În Evanghelii, Sfântul Iosif apare ca un om puternic și curajos, un om muncitor, totuși, în inima sa vedem o mare tandrețe, care nu este virtutea celor slabi, ci mai degrabă un semn al puterii spiritului și al unei capacități de atenție, de compasiune, de deschidere autentică față de ceilalți, de iubire”, a spus el. Stema sa include un nard, care este asociat cu Sfântul Iosif în tradiția iconografică hispanică. La 1 mai 2013, Papa a autorizat un decret prin care se prevedea ca numele Sfântului Iosif să fie inserat în Rugăciunile Euharistice II, III și IV.
În timpul unei vizite apostolice în Filipine în 2015, Papa a explicat de ce păstrează o imagine a sfântului pe biroul său. „Aș vrea să vă spun ceva foarte personal”, a spus el. „Am o mare dragoste pentru Sfântul Iosif, pentru că este un om al tăcerii și al tăriei. […] Pe masa mea am o imagine a Sfântului Iosif dormind. Chiar și când doarme are grijă de Biserică! Da! Știm că poate face aceasta. Deci, când am o problemă, o dificultate, scriu o mică notă și o pun sub Sfântul Iosif, ca să poată visa la ea! Cu alte cuvinte îi spun: roagă-te pentru această problemă!”
La audiența sa generală din 18 martie anul acesta, i-a îndemnat pe catolici să se adreseze Sfântului Iosif în vremuri de adversitate. „În viață, la muncă și în familie, în bucurii și dureri, el l-a căutat și l-a iubit întotdeauna pe Domnul, meritând elogiul Scripturilor care îl descriu ca un om drept și înțelept”, a spus el. „Invocați-l întotdeauna, mai ales în vremuri grele, și încredințați-vă viața acestui mare sfânt.” Papa și-a încheiat noua scrisoare apostolică îndemnându-i pe catolici să se roage Sfântului Iosif pentru „harul harurilor: convertirea noastră”. Își încheie textul cu o rugăciune: „Bucură-te, ocrotitorul Răscumpărătorului, soțul Sfintei Fecioare Maria. Ție Dumnezeu ți l-a încredințat pe unicul Său Fiu; în tine Maria și-a pus încrederea; cu tine Cristos a devenit om. Fericite Iosife, arată-te și nouă drept tată și călăuzește-ne pe drumul vieții. Mijlocește pentru noi har, milostivire și curaj, și apără-ne de orice rău. Amin.”
Sursa: Catholic News Agency