Cimitir de incineraţie din epoca bronzului, descoperit lângă Zalău

Data:

Un cimitir cu 19 morminte de incineraţie datând din a doua jumătate a mileniului II î. Hr. a fost descoperit recent de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, pe platoul numit “Dealul Lupului”, în partea de sud-vest a municipiului.

“Defuncţii erau arşi, iar o parte a resturilor cinerare au fost adunate şi depuse în vase diverse, cu rol de urnă funerară. Urnele acoperite cu un alt recipient în chip de capac erau îngropate în pământ, acompaniate adesea de alte vase mai mici, depuse direct în urnă sau lângă aceasta, în groapă. Nu au fost identificate urme ale însemnelor de mormânt, însă trebuie să precizăm că nu au existat nici morminte deranjate de alte înmormântări”, se arată într-un material, pe site-ul muzeului din Zalău.

Potrivit sursei citate, o parte a mormintelor au fost supuse unor analize antropologice, în trei cazuri fiind vorba de resturile unor femei care aveau la moarte între 18 şi 50 de ani, iar alte trei morminte aparţinând unor indivizi de sex masculin cu vârsta la deces între 30 şi 60 de ani.

“La alte patru morminte nu a putut fi determinat sexul defunctului, ci doar vârsta aproximativă la momentul decesului. În acest caz este vorba despre resturile unui copil între şase luni şi doi ani, un altul între cinci şi zece ani, respectiv alte două persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani. În câteva morminte au fost identificate şi oase arse provenind de la animale, ceea ce presupune că pe rug ar fi fost depuse şi ofrande constând în animale/părţi de animale sacrificate. Au apărut şi piese mărunte din bronz, puternic deformate de foc”, se mai arată în materialul menţionat.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

In acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiaza de o celebrare memorabila prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special si marcheaza, de asemenea, inceputul unei campanii de o luna de promovare a revitalizarii zonelor verzi si a crearii de conditii de viata mai bune pentru cetatenii Regiunii Centru a Romaniei.