fbpx
5.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBACastrul roman de la Apulum, valorificat turistic printr-un proiect internațional

Castrul roman de la Apulum, valorificat turistic printr-un proiect internațional

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Principia din Alba Iulia, în interiorul căruia se păstrează „in situ” urme importante ale unei clădiri romane de acum 1.800 de ani, figurează pe lista obiectivelor aflate pe Ruta culturală a  împăraților romani care vor fi puse în valoare cu ajutorul tehnologiei. Demersul este posibil prin proiectul „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării“ (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes) – acronim ISTER, în care Primăria Alba Iulia are calitatea de partener.

Potrivit municipalității, rezultatul central al proiectului pentru Alba Iulia se va concretiza în realizarea și punerea în funcțiune a unui ansamblu interactiv, în interiorul Muzeului Principia. Soluția va permite vizitatorilor să descopere, într-un mod interactiv, zestrea romană de excepție a orașului Alba Iulia, dar și să intre în atmosfera anticului Apulum.

Ansamblul interactiv va permite localnicilor și turiștilor să descopere, într-un mod interactiv, secvențe importante petrecute pe aceste meleaguri, în urmă cu aproape două milenii.

Vizitatorii muzeului vor avea la îndemână următoarele opțiuni: „plimbări“ virtuale de la Apulum la Roma sau în alte spații geografice importante ale vremii; vizualizare galerii cu  imagini după piese de epocă romană descoperite la Alba Iulia; descifrarea mesajelor unor inscripții descoperite la Alba Iulia; cunoașterea unor aspecte importante din vremea staționării la Apulum a Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane etc.

„Proiectul ISTER este încă o dovadă a preocupărilor constante ale echipei Primăriei de a avea un dialog tot mai consistent al prezentului cu trecutul, iar prin inițiative cum este cea de față și cu viitorul.  Ansamblul interactiv care va fi pus în funcțiune în interiorul muzeului va provoca localnicii și turiștii să (re)descopere într-un mod interactiv povestea vechimii  europene a orașului Alba Iulia, începând cu civilizația romană care a avut aici un loc important. Este unul dintre proiectele care valorifică patrimoniul cultural de excepție al orașului, care se cere redescoperit și repovestit localnicilor, dar și turiștilor români și străini“, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Prin scopul său, ISTER abordează dimensiunea teritorială a rutelor romane în zona Dunării, ca element transnațional continuu care trece granițele statelor dunărene și oferă multiple oportunități pentru schimburi și dezvoltare în comun.

Principalul obiectiv al proiectului este redescoperirea și revitalizarea rețelei străvechi de drumuri romane de-a lungul Dunării, ca factor esențial pentru promovarea dezvoltării teritoriale bazate pe valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și natural(în special, pe rutele romane). Proiectul ISTER este finanţat prin Programul transnațional al Dunării-Interreg, Primăria Alba Iulia având calitatea de partener, alături de organizații din țările riverane Dunării.

Perioada de derulare a proiectului este până la 31.12.2022. Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este 646.000 de lei. În Muzeul roman „Principia“ este  valorificată o parte a clădirii în care și-a avut sediul comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat în Dacia pe toată perioada ocupației romane. Zona interioară păstrează în situ urme importante ale clădirii de acum 1.800 de ani.

Ioana Pop

Articole recente

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

Mai multe articole de același fel