Liderii Uniunii Europene au deblocat, joi, pachetul financiar în valoare de 1.800 de miliarde de euro pentru susţinerea redresării economice din recesiunea provocată de pandemia de Covid-19, după ce au ajuns la un compromis cu Polonia şi Ungaria, a declarat preşedintele Consiliului, Charles Michel.
Deblocarea celor peste 1.800 miliarde EUR care reprezintă Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 (1.100 miliarde EUR) și instrumentul de redresare Next Generation EU (750 miliarde EUR) arată faptul că, în ciuda pozițiilor divergente dintre capitalele europene, solidaritatea a avut câștig de cauză. Uniunea Europeană se poate acum pregăti pentru o politică de coeziune mai puternică, mai multă dezvoltare, inovare, transformare digitală susținută și tranziție climatică echitabilă.
Nu a fost ușoară ajungerea la acest acord, mai ales având în vedere disensiunile cu privire la tema statului de drept. Așa după cum se cunoaște, Budapesta şi Varşovia blocaseră luna trecută planul relansării economice europene din cauza implementării unui mecanism pe care ele îl consideră arbitrar, care condiţionează acordarea de fonduri europene de respectarea statul de drept, respectiv independenţa justiţiei, politica anticorupţie şi libertatea presei.
Liderii UE urmează să semneze o declarație comună cu privire la modul în care fondurile europene pot fi totuși condiționate de statul de drept. Această declarație ar urma să stabilească faptul că prevederea va fi aplicată în mod obiectiv și numai pentru a proteja utilizarea corectă a banilor UE, nu pentru a pedepsi statele membre.
”Acord referitor la MFF (cadrul financiar multianual) şi pachetul de redresare. Acum putem începe implementarea şi refacerea economiilor noastre. Pachetul nostru major de redresare va duce mai departe tranzaţiile noastre digitale şi ecologice”, a afirmat Michel pe Twitter.