Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este deschis, din nou, publicului, care are ocazia să vadă două expoziții: ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România” și ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”.
Muzeul este deschis în fiecare zi, cu excepția zilelor de luni, între 10-17 (orarul de iarnă).
“Vestea bună e că puteți veni cu familia, cu condiția ca grupul de vizitatori să nu depășească opt persoane. Dacă vor fi opt persoane deja pe expoziție, atunci ceilalți vizitatori vor trebui să aștepte până când se vor elibera locurile”, au transmis joi reprezentanții MNIT.
Durata maximă de vizitare nu poate fi mai mare de două ore, iar vizitatorii trebuie să poarte mască de protecție, să respecte condițiile de distanțare și celelalte măsuri de prevenire necesare în contextul pandemiei de COVID-19.
Expoziția LIMES este una fără precedent în România și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere.Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului. Autorii acestora, alături de cei care sunt deja menționați pe postere, sunt:
George Cupcea, Monica Gui, Felix Marcu, Florian Matei-Popescu, Denisa Murzea, Irina Nemeti, Sorin Nemeti, Ioniță Petiș, Viorica Rusu-Bolindeț, Anca Timofan, Marisa Tivadar, Ovidiu Țentea – realizare texte explicative;
Xénia Furu – concept expozițional
Sorin Tîrt, Lumi Nerțan (TD Studio, Cluj-Napoca) – design și concepție grafică;
Dana Bulzan – design și montaj;
Florin Runcan – tehnic;
Diana Bindea – conservator;
Curatorii expoziției: Monica Gui și Ioniță Petiș
Expoziția INCURSIUNI DACICE ÎN SPAŢIUL VIRTUAL a fost realizată în cadrul Proiectului „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei”. Promotorul acestui proiect este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, parteneri fiind Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Babeş-Bolyai şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios.