Electorii americani au confirmat formal alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA. Prin votul lor, Joe Biden devine oficial cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Conform sisteului electoral american, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia, în general în funcţie de numărului populaţiei.

Democratul Joe Biden a trecut pragul de 270 voturi electorale necesar pentru a deveni președinte după ce a primit și cele 55 de voturi din California. Membrii Colegiului Electoral din Michigan, Pennsylvania, Georgia, Wisconsin și Arizona – state câștigate de Biden, dar pentru care Trump a anunţat că va lupta în instanță – votaseră deja pentru Biden. Toţi cei 16 electori din Georgia, 11 din Arizona şi 20 din Pennsylvania au votat pentru Biden. De asemenea, și cei 10 electori din Wisconsin au votat pentru candidatul democrat.

Votarea s-a încheiat în mai multe state, electorii întrunindu-se în general în capitalele statelor, dar Biden va fi probabil confirmat drept câştigător doar după ce şi California, situată pe coasta de vest, îşi va exprima votul în cursul după-amiezii.

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, care îi acuză pe adversarii săi democraţi că au comis fraude la acel scrutin, a încercat să blocheze votul Colegiului Electoral din Georgia şi din alte state cheie în care a pierdut scrutinul, dar Curtea Supremă a SUA a respins un recurs în acest sens formulat de statul Texas, condus de republicani.

Toate statele şi-au certificat rezultatele alegerilor din 3 noiembrie. Conform rezultatelor scrutinului din 3 noiembrie, Joe Biden ar urma să fie votat de 306 electori, mult peste pragul de 270 necesar pentru a deveni preşedinte, iar Donald Trump de 232.

Următorul pas în procesul electoral va fi în Congres pe 6 ianuarie, când parlamentarii vor certifica votul Colegiului Electoral.

Joe Biden şi vicepreşedintele său, Kamala Harris, urmează să fie învestiţi pe 20 ianuarie.

Până acum, Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea și nici nu şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu Biden, însă administraţia sa a început să colaboreze cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania