Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a coordonat realizarea și publicarea unei ample lucrări intitulate „Enciclopedia imaginariilor din România. Patrimoniu istoric și identități cultural-lingvistice”.

Proiectul și-a propus să producă o „bază de cunoștințe” și o Enciclopedie în cinci volume, care să ofere „o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România”.

Având în centru conceptul inovator de imaginar cultural și social, programul a implicat mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice cheie folosite, care asigură originalitatea proiectului, sunt cele de cercetare a imaginarului, bazine semantice, câmpuri lingvistice, constelații de imagini, paradigme religioase, identitate fractală.

Enciclopedia, coordonată de prof. univ. dr. Corin Braga, prorectorul UBB pentru relația cu societatea-componenta socio-culturală, a fost realizată prin colaborarea a peste 100 de cadre didactice și cercetători din UBB, Academia Română și UNARTE București, fiind tipărită la Editura Polirom.

„Enciclopedia imaginariilor din România își propune să ofere o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România. Avînd în centru conceptul de imaginar cultural și social, proiectul folosește mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidență principalele domenii ale reprezentărilor colective românești. Conceptele științifice directoare sînt: cercetarea imaginarului, bazine semantice, cîmpuri culturale și lingvistice, constelații de imagini, identitate fractală. Această imagine panoramică a patrimoniului cultural și spiritual românesc dorește să facă posibile aprofundarea și cultivarea identităților naționale, locale și de grup, în cadrul interculturalismului european”, explică prof. univ. dr. Corin Braga.

„Enciclopedia imaginariilor din România” cuprinde volumele:

I – Imaginar literar (dir. Corin Braga, Facultatea de Litere)

II – Patrimoniu și imaginar lingvistic (dir. Elena Platon, Facultatea de Litere)

III – Imaginar istoric (dir. Sorin Mitu, Facultatea de Istorie și Filosofie)

IV – Imaginar religios (dir. Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă)

V – Imaginar și patrimoniu artistic (dir. Liviu Malița, Facultatea de Teatru și Film)

Lucrarea a fost realizată în cadrul unui proiect național finanțat de Unitatea executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania