Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu propune o schemă de ajutor de stat pentru companiile aeriene care operează pe Aeroportul Internaţional Sibiu, având în vedere că activitatea acestora a fost puternic afectată în ultimele 7 luni de pandemie.

Între martie şi iulie 2020, perioada în care au fost suspendate majoritatea zborurilor comerciale, numărul total de pasageri a scăzut cu 85% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. De recuperarea traficului aerian depinde nu doar dezvoltarea aeroportului, ci şi redresarea economică a întregului judeţ, precum şi activitatea multor afaceri din regiune, inclusiv a celor din turism sau alte domenii importante pentru Sibiu. Spre exemplu, industria hotelieră din Sibiu estimează că peste 50% din veniturile sale depind de conectivitatea aeriană a Sibiului. Consilierii judeţeni se vor pronunţa prin vot asupra acestui proiect în data de 17 decembrie.

“Acest ajutor pe care noi îl direcţionăm către operatorii de zboruri este completat de subvenţii de la Guvern destinate recuperării unor pierderi înregistrate de aeroport. Ambele tipuri de ajutor vor aduce creştere pe termen lung întregului judeţ. Pentru a putea oferi acest ajutor, schema elaborată de CJ a fost autorizată de Comisia Europeană. Din 2014 există la nivel European orientări privind ajutorul de stat care prevăd ca până în 2024, aeroporturile să devină rentabile fără intervenţia statului. În condiţiile pandemiei însă, Comisia Europeană a înţeles că este nevoie de o implicare puternică a statului pentru a salva acest sector şi a autorizat acest mecanism de susţinere a operatorilor aerieni”, a declarat președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 1.660.000 de euro, iar finanţarea schemei se va asigura din bugetul local al judeţului Sibiu sub formă de subvenţii acordate beneficiarilor, care nu vor depăşi 800.000 de euro (plafonul maxim global per companie acordat în România în temeiul secţiunii 3.1 din Cadrul Temporar). Schema de ajutor de stat va fi valabilă până la data de 30 iunie 2021, iar subvenţia poate fi plătită beneficiarilor până la data de 30.06.2022.

Beneficiarii măsurii de ajutor de stat pot fi companiile aeriene care îşi iau angajamentul de a opera zboruri regulate pe Aeroportul Internaţional Sibiu.

Apelul de cereri va fi disponibil pe site-ul www.sibiuairport.ro, iar verificarea respectării condiţiilor se va face de către Aeroportul Internaţional Sibiu.

Companiile aeriene interesate, trebuie să transmită cererile de ajutor împreună cu documentele doveditoare îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, în format electronic, la Aeroportul Internaţional Sibiu, pe adresa de e-mail secretariat@sibiuairport.ro.

După verificarea eligibilităţii de către Aeroportul Internaţional Sibiu R.A., documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate vor fi prezentate Consiliului Judeţean Sibiu. Nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, Consiliul Judeţean Sibiu va încheia contracte de acordare a ajutorului financiar cu beneficiarii, până la epuizarea completă a bugetului, conform principiului primul venit, primul servit.

Aeroportul se obligă, ulterior semnării contractului de acordare a ajutorului financiar între Consiliul Judeţean Sibiu şi Beneficiar, să efectueze lunar verificări de conformitate privind capacitatea alocată de compania aeriană la/de la Aeroportul Internaţional Sibiu.

(FOTO: Aeroportul Internațional Sibiu)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania